Güney Kore’nin İlk Ay Görevi: Danuri’nin Başarısı

Güney Kore’nin İlk Ay Görevi: Danuri

Güney Kore'nin İlk Ay Görevi: Danuri

Güney Kore’nin ilk Ay görevi, alçak Ay yörüngesindeki konumundan çektiği etkileyici görüntüleri Dünya’ya iletti. Bu tarihi görev, Korea Pathfinder Lunar Orbiter (KPLO) veya bilinen adıyla Danuri, 2022 yılının Ağustos ayında başarılı bir şekilde fırlatıldı ve dört ay sonra, Aralık ayının ortalarında Ay yörüngesine girmeyi başardı.

Danuri, Güney Kore’yi, Japonya, Çin ve Hindistan gibi diğer ülkelerin yanı sıra, başarılı bir şekilde Ay görevleri gerçekleştiren sayılı ülkeler arasında yer almasına olanak tanıdı. Kore Havacılık ve Uzay Araştırma Enstitüsü (KARI), 180 milyon dolarlık bütçeye sahip Danuri’den gelen, Ay’ın kraterli ve zengin dokusunu gözler önüne seren görüntüleri paylaştı. Bu görüntüler, sırasıyla 24 ve 28 Aralık tarihlerinde KARI tarafından geliştirilen Lunar Terrain Imager (LUTI) ile çekildi.

Mühendisler, 2032 civarında planlanan robotik bir Güney Kore Ay iniş görevine hazırlık olarak, bu kameradan elde edilen görüntüleri kullanarak uygun bölgeleri belirlemeye çalışacaklar. KARI’nın yaptığı açıklamalara göre, 678 kilogram ağırlığındaki KPLO, Aralık ayı ortasında ve sonunda bir dizi manevra gerçekleştirerek, 26 Aralık’ta Ay yüzeyinin ortalama 100 kilometre üzerinde olan hedef yörüngesine başarıyla girdi.

Yörünge aracı, yaklaşık bir yıl sürmesi planlanan resmi bilimsel görevine başlamadan önce şu anda devreye alma sürecinden geçmektedir. Danuri’nin altı görev yükünden beşi KARI tarafından geliştirilirken, NASA’nın da bir aracı bulunmaktadır. Bu araç, ShadowCam, su-buz birikintilerinin izlerini sürmek amacıyla Ay’ın kutuplarındaki kalıcı gölgeli bölgeleri tespit etmek üzere tasarlanmıştır. ShadowCam, NASA’nın 2025 veya 2026’da Ay’a astronot göndermeyi amaçlayan Artemis programındaki gelecekteki görevler için kritik veriler sağlayabilir.