Hayvanlar Alemi ve Ölü Taklidi
Hayvanlar alemi, etkileyici avlanma tekniklerinden, ustalıkla geliştirilmiş kamuflaj yöntemlerine kadar birçok ilginç yırtıcı-av ilişkisi ile doludur. Yırtıcı hayvanlardan kaçınmak, Dünya üzerindeki pek çok hayvan türü için son derece zorlu bir görevdir. Ölü taklidi yapmak, evcil hayvanınıza eğlenceli bir numara olarak öğretilebilir; ancak Avustralya’daki araştırmacılar, bazı karınca kolonilerinin, hayatta kalmak için bir bütün olarak ölü taklidi yapabildiğini keşfetmiştir.
Bu ilginç bulgu, araştırmacıların Avustralya’nın Kanguru Adası’ndaki (Kangaroo Island) cüce keseli sıçan ve yarasa yuva kutularını inceledikleri sırada ortaya çıkmıştır. Ekip, ölü taklidi yapan güney geniş burunlu dikenli karıncalardan (Polyrhachis femorata) oluşan büyük bir koloni keşfetti. Karıncalar o kadar hareketsizdi ki, araştırma grubu, karıncalardan biri hareket edene kadar grubun aslında ölü olduğuna inanıyordu.
Ekip, bir karınca kolonisinin tamamının bu davranışı sergilemesinin dünya genelinde ilk defa gözlemlendiğini belirtmektedir. Aynı zamanda bu türün adada ilk kez keşfedildiğine de vurgu yapılmaktadır. Doçent S “Topa” Petit, bu keşfi şöyle açıklamaktadır: “Taklitleri mükemmeldi.” Açıklamada, “Kutuyu açtığımızda, tüm bu ölü karıncaları gördük… ve sonra biri hafifçe hareket etti. Bu tür bir savunma hareketsizliği, yalnızca birkaç karınca türü arasında (bireylerde veya belirli kastlarda) biliniyor, ancak tüm koloni genelinde gözlemlendiği başka bir örnek bilmiyoruz.” şeklinde devam etmektedir.
Hayvanlar Aleminde Ölü Taklidi Yapmak
Ölü taklidi yapmak, yırtıcılardan kaçınmak için bu stratejiyi kullanan, genellikle keseli sıçanlar gibi memelilerde görülen ilginç bir savunma mekanizmasıdır. Bu yöntem, diğer karınca türleri de dahil olmak üzere böceklerde, genellikle yalnızca tekil bireylerde gözlemlenir. Hareket etmeme yeteneği, hayatta kalma ve av olmama arasında önemli bir fark yaratabilir.
Kanguru Adası, 2019-2020 yıllarında meydana gelen büyük orman yangınlarından ciddi şekilde etkilenmiştir. Araştırma ekibi, bu karınca türlerinin yanmamış mallee (Avustralya’ya özgü bodur okaliptüs ağaçları) habitatlarında bulundukları için aktif olarak yeni yuva alanları aradıklarını düşünmektedir. Ayrıca, karıncaların, muhtemelen yırtıcılara karşı daha fazla savunma sağlamak amacıyla yuva kutularının girişlerini organik madde ile tıkadıkları da keşfedilmiştir.
Petit, bu konudaki açıklamasına şöyle devam ediyor: “Polyrhachis femorata kolonileri içeren kutuların bazılarında, bazı bireylerin hareket etmeyi durdurması biraz zaman aldı ve diğerleri durmadı. Davranışı nelerin tetiklediğini anlamak zor.” Ekip, karıncaların itaatkar, savunmacı veya hareket etmeyerek fark edilmekten kaçınma davranışlarını göz ardı edemese de, en olası açıklamanın karıncaların ölü taklidi yapması olduğuna inanmaktadır. Bu araştırmanın sonuçları, Avustralya Zooloji Dergisi’nde (Australian Journal of Zoology) yayınlanmıştır.