İklim Değişikliği ve Sel Tehditleri: 2050’ye Kadar Artan Riskler

İklim Değişikliği ve Sel Tehditleri

İklim değişikliği, dünya genelinde karşılaştığımız en büyük tehditlerden biri haline gelmiştir. Antik buz sahanlıklarının erimesi ve deniz seviyesinin yükselmesi gibi durumlar, her geçen yıl daha da ciddi hale gelen sorunlar arasında yer alıyor. Yeni bir araştırma, asırlık yıkıcı sellerin 2050 yılı itibarıyla her yıl meydana gelme olasılığının yüzde 1’e yükselebileceğini öne sürüyor.

Bu araştırma, karbondioksit emisyonlarının 2040 yılına kadar zirve yapabileceğini iddia ediyor. Eğer bu gerçekleşirse, dünya genelindeki bölgelerin ortalama olarak her dokuz ila on beş yılda bir korkunç ve yıkıcı asırlık sellerle karşılaşabileceği belirtiliyor. Tarihi verilere dayanan bu sel olaylarının, her yıl gerçekleşme ihtimalinin yüzde bir olduğu ifade ediliyor.

Amerikan Jeofizik Birliği (AGU), asırlık sellerin aynı bölgeyi birkaç yıl üst üste etkileyebileceğini de vurguluyor. Earth’s Future dergisinde yer alan bu çalışmanın yazarlarından biri olan, Alabama Üniversitesi’nde inşaat mühendisi ve profesör Hamed Moftakhari, bu durumu şöyle açıklıyor: “Ortalama olarak her yüz yılda bir aşılmasını beklediğimiz eşik, daha sıcak bir iklimde artık 100 yıllık olaylar olarak kabul edilmeyecek kadar çok daha sık aşılacak.

Araştırma, dünya genelindeki kıyı topluluklarının ölümcül ve yıkıcı asırlık sellere daha sık maruz kalmasına neden olabilecek yükselen deniz seviyelerinin olasılığını detaylı bir şekilde ele alıyor. Bilim insanları, bu aşırı sellerin fırtınalar nedeniyle iç kısımlara itilen sulardan da kaynaklanabileceğini belirtiyor. Ancak belki de en kritik nokta, bu çalışmanın son birkaç on yılda gözlemlenen yükselen deniz seviyelerinin, bu 100 yıllık sellere nasıl zemin hazırlayabileceğine odaklanmasıdır.

Ne olursa olsun, yıkıcı sel baskınları, kesinlikle kaçınmak istediğimiz ve ciddi sonuçlar doğurabilecek durumlar olarak karşımıza çıkıyor.