JWST’nin Gizemli Görüntüsü: Soru İşareti Şeklindeki Galaksi

JWST’nin Gizemli Görüntüsü

James Webb Uzay Teleskobu (JWST) tarafından sağlanan en son görüntü, kelimenin tam anlamıyla gözleri kamaştıran ve akıllarda pek çok soru işareti bırakan bir arka plan cismi içeriyor. Bu cisim, sadece mecazi anlamda kafa karıştırıcı değil, aynı zamanda dev bir soru işaretini andıran şekliyle adeta bir muamma sunuyor.

Görüntünün alt kısmında, oldukça küçük bir nokta olarak görünen bu cisim, Herbig-Haro 46/47 olarak adlandırılıyor. Bu ikili, uzun yıllardır astronomlar tarafından incelenen genç yıldızlardan oluşuyor. Yıldızlar, karanlık bir bulutsunun kenarında yer aldıkları için, görünür ışıkla gözlemlendiklerinde pek de ihtişamlı görünmüyorlar. Ancak JWST’nin kızılötesi gözlem yetenekleri, bu katmanların çok ötesinde bir bakış açısı sunarak, bu iki bebek yıldızın etrafındaki ortam hakkında daha fazla bilgi edinmemizi sağlıyor.

JWST, evrenin derinliklerine dair o kadar keskin bir görüş sunuyor ki, bu gözlemdeki birçok arka plan nesnesi aslında uzak galaksilerden oluşuyor. Karakteristik bir şekilde dışa doğru uzanan altı huzme dışında kalan herhangi bir şey, galaksimizin çok ötesinde bir varlığı işaret ediyor ve soru işareti de bunlar arasında yer alıyor.

Görüntünün Anlamı Nedir?

Bu cismin tuhaf şekli için olası bir açıklama, bir galaksi birleşmesi veya iki galaksinin etkileşimde bulunduğu bir bölge olabileceği yönünde. Yerel evrenimizde de benzer örnekler bulunmaktadır; bunlardan biri olarak Fareler Galaksileri dikkat çekmektedir.

Bulutlara Bakıyormuş Gibi…

Bulutlara Bakıyormuş Gibi...

Bazı uzmanlar, bu soru işareti görünümünün, biri diğerinin yerçekimi etkisiyle esneyen, birleşen iki galaksiyi temsil edebileceğini öne sürüyor. Sussex Üniversitesi Astronomi Bölümü Başkanı Dr. Stephen Wilkins, konuyla ilgili şu şekilde ifade ediyor:

‘Evrende, bizim gözlemleyebildiğimiz yüz milyarlarca galaksi var ve çoğu spiral veya eliptik bir şekle sahip, dolayısıyla uzaktan bakıldıklarında yalnızca bir leke gibi görünüyorlar. Ancak tıpkı bulutlar gibi, onlara yeterince dikkat ederseniz, tanıdık gelen bazı şekilleri keşfedebilirsiniz. Evrende bir soru işareti görmek gerçekten etkileyici. İnsanlara bunun muhtemelen insanlığa bir mesaj olmadığını söylemekten dolayı üzgünüm, fakat bu teleskobun evrenimizi daha önce hiç görülmemiş bir biçimde keşfetme konusundaki olağanüstü yeteneğini gösteriyor.’

Soru işareti şeklindeki sistemin, muhtemelen bizden çok uzaklarda yer aldığı düşünülüyor. Galaksi birleşmeleri, genellikle çok sayıda yeni yıldız oluşumuna neden olduğundan, bu tür sistemler daha genç yıldızların yaydığı daha enerjik ışık nedeniyle daha “mavi” bir görünüm sergileyebiliyor. Ancak bu nesne için durum böyle görünmüyor. Bazen nesnedeki veya ön plandaki toz, bu pratik kuralı bozabiliyor.