Meta’nın Dijital Piyasalar Yasası’na Uyum Süreci ve Mesajlaşma Uygulamaları

Meta’nın Yeni Dijital Piyasalar Yasası’na Uyum Süreci

Meta, bu hafta yürürlüğe giren Avrupa Birliği’nin Dijital Piyasalar Yasası (DMA) çerçevesinde, WhatsApp ve Messenger uygulamalarını diğer mesajlaşma uygulamalarıyla belirli bir seviyede birleştirmek zorunda kalacak. Şirket, bu sürecin nasıl işleyeceği konusunda daha fazla bilgi paylaştı. Meta, resmi blogunda yaptığı açıklamada, “Birlikte çalışabilirliği sağlamanın en uygun yolunun, Meta’nın mevcut istemci/sunucu mimarisi üzerine inşa edilen bir çözüm olduğunu düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi. Ayrıca, “Bu yaklaşım, DMA’nın gereksinimlerini karşılarken aynı zamanda kullanıcı güvenliğini ve gizliliğini en üst düzeye çıkarmak isteyen üçüncü taraf sağlayıcılar için de uygun bir yol sunmaktadır” şeklinde ekledi.

Meta, yaklaşık iki yıldır Avrupa Komisyonu ile “birlikte çalışabilirlik” teması üzerinde çalışmalar yürüttüklerini belirtiyor. Başlangıçta, birlikte çalışabilirliğin metin tabanlı mesajlaşmayı, görsel içerik, sesli notlar, videolar ve diğer dosyaların paylaşımını desteklemesi gerekecek. Gelecekte, WhatsApp ve Messenger’ın üçüncü taraf uygulamalarla grup sohbetleri ve arama işlevleri sunması da bekleniyor.

Şimdilik, üçüncü taraf geliştiricilerin WhatsApp ve Messenger’a bağlanabilmek için Signal protokolünü kullanmaları gerekecek. Meta, “E2EE sohbetleri için mevcut standardı temsil ettiği için” her iki uygulamada da uçtan uca şifreleme için bu protokolü tercih ediyor. Geliştiricilere, uyumlu bir protokol kullanma seçeneği sunulacak; ancak bu protokolün Signal ile aynı güvenlik garantilerini sağladığını kanıtlamaları istenecek.

WhatsApp veya Messenger’a bağlanacak olan geliştiricilerin, platformlarına gönderdikleri medya dosyalarını kendi sunucularında da barındırmaları gerekecek. Bu durumda, WhatsApp ya da Messenger, medyayı bir Meta proxy hizmeti aracılığıyla sunucudan indirmek zorunda kalacak. Üçüncü taraf mesajlaşma uygulamalarının üreticilerinin, birlikte çalışabilirliği sağlamak amacıyla Meta ile bir anlaşma imzalaması da gerekecek. Şirket, bu talebin alınmasının ardından üç ay içinde başka bir hizmetle birlikte çalışabilirliği aktif hale getirecek. Ancak Meta, “işlevselliğin genel kullanıma hazır hale gelmesinin daha uzun sürebileceğini” de vurguluyor.