Wisconsin-Madison Üniversitesi’nde görev yapan bir araştırma ekibi, gerçekten işlevsel olan ilk 3D baskılı insan beyni dokusunu oluşturduklarını iddia ediyor. Bu grup, Alzheimer gibi mevcut nörolojik bozuklukların derinlemesine incelenmesine yönelik yeni kapılar açmayı umuyor. Araştırmalarının detayları, Cell Stem Cell dergisinde yayımlanan bir makalede geniş bir şekilde ele alınıyor.
Araştırmacılar, yatay “biyo-mürekkep” jel katmanlarını kullanarak 3D baskılı beyin dokusunu nasıl ürettiklerini ayrıntılı bir şekilde açıklıyor. Çalışmanın ortak yazarlarından Su-Chun Zhang, bu yeni beyin dokusunun yapısının, hücrelerin birbirleriyle etkileşimde bulunmasına izin verecek kadar esnek olduğunu belirtiyor. Zhang, “Doku, yeterince sağlam bir yapıya sahipken, nöronların birbirine dönüşmesine ve iletişim kurmasına olanak tanıyacak kadar da yumuşaktır,” diye ifade ediyor.
Araştırmacılar, kullandıkları özel düzen sayesinde hücrelerin, insan beynindekine benzer karmaşık ağlar oluşturmaya başladığını ve bu ağların nörotransmitterler aracılığıyla birbirleriyle etkili bir şekilde iletişim kurmalarını sağladığını vurguluyor. Bu 3D baskılı beyin dokusunun, bilim insanlarının nörobiyolojik incelemelerde kullandıkları geleneksel “mini beyin” modellerine kıyasla daha büyük avantajlar sunduğuna inanıyorlar. Bu avantajların başında, bu süreç sayesinde hemen her tür nöronu üretme kapasitesinin bulunması geliyor.
Bu esneklik, Alzheimer ve Parkinson gibi dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen nörolojik hastalıkların insan beyni üzerindeki etkilerini incelemek için büyük yenilikler sağlayabilir. Ayrıca, bu araştırma, beynimizin işlevselliği ve yapısı hakkında daha derin bir anlayış kazanmamıza da yardımcı olabilir.