Google Yazılım Mühendisleri Yılda 718.000 Dolar Kazanabiliyor
Günümüzde teknoloji sektörünün en gözde firmalarından biri olan Google’da yazılım mühendisleri, yıllık 718.000 dolara kadar taban maaş alabiliyor. Ancak, bu durumun arkasında yatan ilginç bir hikaye var. 20’li yaşlarındaki bir Google yazılım mühendisi, Devon (gerçek ismini paylaşmıyor), Fortune’a verdiği röportajda, haftada yalnızca beş saat çalışarak altı haneli gelir elde ettiğini belirtti. Devon, günde yaklaşık bir saat boyunca işine odaklandığını ve yıllık 150.000 dolar kazandığını ifade etti.
Her sabah 9 civarında uyanıp, duş alıp kahvaltı hazırladıktan sonra, genellikle öğlene kadar Google için çalıştığını, günün geri kalanını ise kendi girişimi üzerinde harcadığını anlattı. Devon, meslektaşlarının daha fazla çalıştığını gördüğünde, çok çalışmanın gerçekten bir değer taşımadığına inanıyor: “Çok çalıştığınız için terfi alacak değilsiniz.” Fortune, Devon’un gizliliğini korumak amacıyla ona takma ad verdiğini ve mühendislik kariyerine dair belgeleri incelediğini ekledi.
Devon, yalnız değil; 22 yaşındaki Jason da Insider’a verdiği önceki bir röportajda, haftada 30 saati geçmeyen iki tam zamanlı uzaktan yazılım mühendisliği işinde çalıştığını belirtmişti. Jason, “İlk işimde iş yükümün yeterince az olduğunu hissettim ve işlerden birini bırakmam gerekirse bununla başa çıkabileceğimi biliyordum.” şeklinde konuştu.
Uzmanlar ‘Sahte İş’ Trendini Tartışıyor
Bu tür hikayeler, Google ve Meta gibi teknoloji devlerinde çalışanların, bazı teknoloji uzmanlarının sahte iş olarak adlandırdığı bir eğilim içerisinde, az saat çalışarak yüksek maaşlar alıp almadıkları konusunda tartışmalara yol açıyor. Pandemi başlangıcında, Silikon Vadisi yatırımcılarından Keith Rabois, rakipleri arasında öne çıkmak amacıyla işgücünü artırmaya yönelik bir işe alım çılgınlığı başlattı. Bu süreçte bazı eleştirmenler, şirketlerin yeni işe aldıkları çalışanları meşgul edecek yeterli iş imkanı sunmadığını savunuyor.
Bu yılın başlarında, Google ve Meta binlerce çalışanını işten çıkardı. C3.AI adlı kurumsal yapay zeka şirketinin CEO’su Thomas Siebel, Forbes’a verdiği bir demeçte bu durum hakkında, “Evden çalışarak gerçekten hiçbir şey yapmıyorlardı.” dedi. “Sahte iş” terimi, fazla işe alımdan ya da kötü yönetimden kaynaklansa da, Devon’un çalışma programı, özellikle Z kuşağı çalışanları arasında iş-yaşam dengesi arayışındaki değişimleri gözler önüne seriyor.
Bu değişim, çalışanların işlerini korumak için sadece kendilerinden bekleneni -bazen daha azını- yapma eğilimlerini yansıtan “sessiz istifa” ve çalışanların haftanın geri kalanında tükenmekten kaçınmak için pazartesi günleri mümkün olduğunca az iş yapma eğilimlerini gösteren “minimum pazartesi” gibi işyeri trendleri ile kendini göstermekte.
Devon, Fortune’a yaptığı açıklamada, Google’da kimsenin onun az çalıştığından şüphelenmediğini belirtti. Önceki görevinde Google’da staj yaparken, “muhtemelen günde iki saatin altında” çalıştığını ve bu sayede işteyken Hawaii’ye gizli bir haftalık tatil yapacak kadar zaman kazandığını söyledi. Devon, sözlerini ilginç bir cümleyle sonlandırdı: “Uzun saatler çalışmak isteseydim, bir startup’ta olurdum.”