Zoom’un Ofise Dönüş Zorunluluğu ve Çalışan Tepkileri

Zoom’un Ofis Dönüşü Tartışmaları

Covid-19 salgınının ardından, dünya genelindeki birçok çalışan, evden çalışma imkanı sunan uzaktan çalışma programı Zoom’a hızla adapte oldu. Ancak, CEO Eric Yuan’ın çalışanları ofise dönmeye zorlaması, pek çok kişi için beklenmedik bir gelişme oldu. Yuan, şirketin ofisine 50 mil (yaklaşık 80 kilometre) mesafede bulunan çalışanlarına haftada en az iki gün ofiste olmaları gerektiğini bildirdi. Bu durum, çalışanlar arasında şaşkınlık yaratırken, arka planda yatan nedenler de gün yüzüne çıkmaya başladı.

Yuan, Zoomies olarak adlandırdığı çalışanlarının, bilgisayar ekranı üzerinden birbirleriyle güven inşa etmenin oldukça zor olduğunu düşünüyor. Bu görüş, yalnızca ofis ortamında etkileşimin önemli olduğunu değil, aynı zamanda insanların gerçek ilişkiler kurma ihtiyacını da vurguluyor. Yuan, şirketin kendi platformunda yaratıcı konuşmalar ve tartışmalar yapmanın zor olduğunu da ifade ediyor. Bir ses kaydında, “Son birkaç yılda o kadar çok yeni ‘Zoomi’ işe aldık ki güven inşa etmek gerçekten zor” şeklinde bir açıklama yaparak, ekliyor: “Harika bir konuşma yapamıyoruz. Birbirimizle anlamlı tartışmalar yürütemiyoruz çünkü bir Zoom görüşmesine katıldığınızda herkes çok arkadaş canlısı olma eğiliminde.

Yuan’ın önerdiği hibrit çalışma programı, çalışanlar arasında beklenen kadar büyük bir ilgi görmedi. Zira birçok yetkin yönetilen şirket, hibrit düzenlemeler aracılığıyla uzaktan çalışma ile tamamen ofis içi rutin arasında sağlıklı bir denge kurmayı başardı. Ancak Yuan’ın yorumları, şirketin platformunun insanları fazla arkadaş canlısı gösterdiği ve bu durumun güven oluşturmayı ya da yenilik yapmayı zorlaştırdığı inancını yansıtıyor. Yuan, bu sızıntı ses kaydında, kendi şirketine karşı eleştirilerde bulunuyormuş gibi görünüyor. Ancak çalışanlarından Covid-19 sonrası ofise dönmelerini isteyen ilk teknoloji CEO’su değil.

Bu yazın başında, Meta CEO’su Mark Zuckerberg, çalışanları için haftada üç gün ofiste bulunma zorunluluğu getirdi. Ayrıca, Apple’ın da ofisteki katılımları artırmaya başladığı bildiriliyor. Öte yandan, çalışanlarının protesto amacıyla greve gittiği Amazon gibi bazı şirketler, ofis içi çalışmaya dönüş zorunluluğu konusunda ciddi sorunlarla karşılaştı. Salgının en yoğun döneminde, büyük teknoloji şirketlerinin çalışanlarının büyük bir kısmı uzaktan çalışmayı kalıcı bir çözüm olarak görmeye başladı.