Dünya Benzeri Gezegenin İzinde: Kuiper Kuşağı’ndaki Keşifler

Gizli Dünya Benzeri Gezegenin Peşinde

Kuiper Kuşağı’ndaki nesnelerin hareketini inceleyen bir gökbilim ekibi, güneş sistemi içinde henüz keşfedilmemiş, Dünya benzeri bir gezegenin varlığının olabileceğini ileri sürdü. Güneş sistemimizdeki gezegenleri keşfetmek, özellikle de Jüpiter gibi büyük gezegenler dışında kalanlar için oldukça zorlu bir görevdir. Dış gezegenler (güneş sistemimizin dışındaki gezegenler) arayışında, bu gezegenlerin ana yıldızlarının önünden geçerken ışıkta meydana gelen azalmaları tespit ederek bulma yöntemini kullanabiliriz. Bu yöntemle, bugüne kadar toplamda 5.502 dış gezegen keşfedilmiştir. İlk dış gezegenin 1992’de keşfedildiği göz önüne alındığında, bu oldukça etkileyici bir hızdır.

Kendi güneş sistemimizdeki nesneleri keşfetmek ise daha karmaşık bir süreçtir; çünkü diğer nesnelerin hareketini gözlemleyerek nerelere odaklanmamız gerektiğini belirlemek zorundayız. Örneğin, Neptün’ün keşfi, gökbilimci ve matematikçi Urbain Le Verrier tarafından gerçekleştirilmiştir. Le Verrier, Uranüs’ün gözlemlenen yörüngesi ile Newton fiziği tarafından öngörülen yörünge arasındaki tutarsızlıkları fark ederek, bu farklılığın Uranüs’ün ötesinde bir gezegenin varlığı ile açıklanabileceğini hesapladı. Gerçekten de, Alman gökbilimci Johann Gottfried Galle, Le Verrier’in belirttiği koordinatlara giderek Neptün’ü keşfetti.

Dokuzuncu Gezegen mi? Yeni bir araştırma makalesinde, Japonya’daki Kindai Üniversitesi’nden astrofizikçiler Patryk Sofia Lykawka ve Japonya Ulusal Astronomi Gözlemevi’nden Takashi Ito, Kuiper Kuşağı’ndaki nesnelerin hareketlerini detaylı bir şekilde inceledi. Ekip, simülasyonlar yürüterek, Dünya büyüklüğünde bir gezegenin, Neptün’ün yörüngesinin çok ötesindeki nesnelerin alışılmadık hareketlerini açıklayabileceğini keşfetti. Bu gezegenin, Dünya’nın kütlesinin yaklaşık 1,5-3 katı büyüklüğünde olacağı ve yaklaşık 30 derecelik bir eğime sahip olacağı düşünülüyor.

Ekip, bu gezegenin varlığına dair daha fazla kanıt bulabilmek için nereye bakılması gerektiğine dair önerilerde bulundu. Araştırmanın sonuç kısmında, ekip şu ifadeleri kullandı: “KBP [Kepler Kuşağı Gezegeni] senaryosunun sonuçları, güneş sisteminin en dış kısımlarında henüz keşfedilmemiş bir gezegenin varlığını destekliyor. Ayrıca, bu senaryo, KBP’nin etkileri tarafından üretilen ve bu gezegenin varlığının gözlemlenebilir şekilde test edilebileceği izleri oluşturabilecek 150 astronomik birim (au) ötesinde yeni TNO [trans-Neptün nesnesi] popülasyonlarının varlığını da öngörüyor. Uzak Kuiper Kuşağı’ndaki yörünge yapısına dair daha ayrıntılı bilgi, dış güneş sistemindeki herhangi bir varsayımsal gezegenin varlığına dair yeni veriler sağlayabilir veya bu varlığı dışlayabilir.

Bu öneri, daha önce bazı araştırmacılar tarafından teorize edilen daha büyük ve daha uzak “gezegen 9” fikrinden farklılık gösteriyor. Araştırma, The Astronomical Journal dergisinde yayımlandı.