Musk’ın Yapay Zeka Vizyonu: xAI ve Gelecek Planları
Milyarder girişimci Elon Musk, son yıllardaki dengesiz ve çoğu zaman çelişkili davranışlarıyla dikkat çekiyor. Ancak bu karmaşık yönetim tarzı ve kişisel meseleleri, ünlü gazeteci ve biyografi yazarı Walter Isaacson‘ın yakın zamanda Time Magazine‘de kaleme aldığı Musk profili ile çelişiyor. Habere göre, Musk’ın Twitter ve Tesla’da aldığı bazı görünürdeki yanlış kararlar, aslında onun genel stratejisinin bir parçası olarak değerlendiriliyor.
Yapay zeka, Musk’ın Tesla, SpaceX ve Neuralink gibi projelerinde zaten önemli bir bileşen olarak yer alıyor. Bu şirketlerin çoğu bağımsız olarak faaliyet gösterse de, Time’ın haberine göre Musk, yeni kurduğu xAI girişimi aracılığıyla tüm bu projeleri bir araya getirmeyi hedefliyor. Musk’ın, Twitter kullanıcılarından elde edilen metin verileri ve Tesla’nın Tam Otonom Sürüş sistemi tarafından toplanan görüntüleri bir araya getirerek hem ChatGPT tarzı yapay zeka sohbet robotları hem de gerçek dünyada hareket edebilen fiziksel robotlar geliştirmeyi deneyebileceği öne sürülüyor.
Musk, Isaacson ile gerçekleştirdiği bir röportajda son zamanlarda çoğunlukla gece geç saatlerde Twitter’da yaptığı paylaşımlara odaklandığını belirtti. Bilim kurgu yazarlarının “tekillik” olarak adlandırdığı, akıllı makinelerin insanları geri planda bırakabileceği bir geleceği düşündüğünü ifade eden Musk, “öylece oturup hiçbir şey yapamayacağını” fark ettiğini söyledi. Musk, tekillik ile ilgili olarak, “Bu beklediğimizden daha erken gerçekleşebilir” ifadesini kullandı.
xAI’ye giden yol böyle başlamış olabilir. Musk’ın bu korkusunun, xAI’yi başlatma noktasında etkili olduğu belirtiliyor. Musk’ın “yapay zeka güvenliğine” odaklanan yeni girişimi, eski DeepMind araştırma mühendisi Igor Babuschkin gibi alandaki en yetenekli isimleri bünyesine katmayı başardı. Time’ın haberine göre Musk, xAI araştırmacılarına bilgisayar kodu üretebilen bir yapay zeka ve ChatGPT’ye rakip olabilecek “siyasi açıdan tarafsız” bir chatbot geliştirmeleri için talimat verdi. Daha uzun vadede ise xAI’nin web sitesinde, hedeflerinin “evrenin gerçek doğasını anlama” olduğu belirtiliyor.
Musk, daha önce OpenAI’de yapay zeka güvenliği üzerine çalışmalar yapmış ancak Microsoft’un yatırımının ardından şirketle olan bağlarını koparmıştı. Isaacson, geçmişteki konuları arasında Albert Einstein, Steve Jobs ve Leonardo Da Vinci gibi isimleri barındırıyor. Ayrıca Isaacson, bu yılın başlarında teknoloji gazetecisi Kara Swisher ile yaptığı bir röportajda Musk’ı “günümüzün en ilginç insanı” olarak nitelendirmişti.
Musk’ın geçen yıl Twitter’ı 44 milyar dolara satın alması, onu eleştirenler tarafından finansal bir başarısızlık olarak yorumlandı ve tarihteki en büyük kişisel servet kaybı için Guinness Dünya Rekoru’nu kazandırdı. Ancak Isaacson, bu karmaşanın içinde aslında güçlü bir yapay zeka sistemini eğitmek için potansiyel bir kaynak olan Twitter kullanıcı verilerinin var olduğuna dikkat çekiyor. Isaacson, Twitter’ı “insanlığın kolektif aklı” olarak tanımlarken, bir trilyondan fazla tweet’ten oluşan veri yelpazesinin, Musk’a OpenAI ve Google gibi rakiplerinin sahip olduğu devasa veri kümeleri karşısında bir mücadele şansı sunabileceğini belirtiyor. Musk, Twitter’ın yapay zeka verilerinin değerini sadece siteyi satın aldıktan sonra anladığını itiraf ediyor.