Permiyen Döneminin Yırtıcısı: Pampaphoneus
Çoğu insan dinozorları tarih öncesi yırtıcıların en eski örnekleri olarak düşünür; ancak Güney Brezilya’da yapılan yeni bir keşif, bu yaygın görüşü sarsacak nitelikte. Araştırmacılar, Pampaphoneus biccai adını verdikleri bir dev tarih öncesi yırtıcının kafatasını buldular. Bu buluş, dinozorların ortaya çıkmasından çok daha önce, dünya üzerinde dolaşan büyük bir avcı türünün varlığını gözler önüne serdi.
Söz konusu kafatası, yaklaşık 36 cm uzunluğunda ve Güney Brezilya’daki São Gabriel yakınlarında, çeşitli iskelet kemikleriyle birlikte keşfedildi. Pampaphoneus, erken therapsid sınıfına ait olan dinocephalia grubuna mensup büyük, korkutucu karasal hayvanların bir üyesidir. Bu grup, yalnızca yırtıcılardan oluşmamaktadır, ancak bilim insanları, Pampaphoneus’un tyrannosaurus rex gibi dinozorlardan çok önce yaşadığını belirtiyor. Diğer türler etobur olmasa da, Pampaphoneus’un kafatası, kesinlikle tarih öncesi dev bir yırtıcı olduğunu kanıtlıyor.
Brezilya’daki Federal Pampa Üniversitesi’nden paleontolog Felipe Pinheiro, yaptığı açıklamada, “Bu hayvanın avını yakalamak için özelleşmiş büyük ve keskin köpek dişleri vardı
Pampaphoneus’un yaşadığı dönemin sonlarına doğru, Permiyen’in en büyük kitlesel yok oluş olayına tanıklık ettiği tahmin ediliyor. Bu yok oluş, Dünya üzerindeki tüm hayvan türlerinin yaklaşık %86’sını ortadan kaldırmıştır. Bu olay, genellikle Büyük Ölüm olarak adlandırılır ve bitki ile hayvan formlarının büyük bir kısmının yok olmasına sebep olmuştur. Araştırmacılar, fosil eksikliği nedeniyle bu dev tarih öncesi yırtıcının ve diğer türlerin yok olmasına neden olan kitlesel yok oluş olayının sebebini net bir şekilde belirleyememektedirler. Ancak, bu yeni keşifler, Permiyen dönemi ve onu sona erdiren olaylar hakkında daha fazla bilgi edinmemize yardımcı olabilir.