Elektrikli Araç Pazarında Düşüş ve Gelecek Beklentileri

Elektrikli Araçların Geleceği Tehlikede mi?

Uzun süredir Amerika Birleşik Devletleri’nde, elektrikli araç (EV) üreten firmaların ülke genelindeki küçük kasabalara iş olanağı sağlayacağı yönünde umut verici vaatler sunuluyor. Ancak, son zamanlarda elektrikli araçlara olan ilginin belirgin bir şekilde azaldığı gözlemleniyor. Özellikle lityum iyon pillerde kullanılan lityum ve nikeli üreten tesisler, maliyetleri düşürmek amacıyla toplu işten çıkarmalar ve operasyonları askıya alma gibi önlemler almak zorunda kaldılar. Bu durum, verilen vaatleri şu an için geçersiz kılmış gibi görünüyor.

2022 yılında elektrikli araç satışları artış gösterse de, 2023’ün sonuna yaklaşırken, elektrikli araçların satışı yüzde 50 oranında ciddi bir düşüş yaşadı. Otomobil almak isteyen tüketiciler, yüksek fiyatlar ve şarj imkânlarındaki kısıtlamalar nedeniyle benzinli araçlarını elektrikli araçlarla değiştirmeye pek istekli görünmüyor. Elektrikli araçlara olan ilgideki bu azalma, lityum fiyatlarının geçtiğimiz yılın Ocak ayından bu yana yüzde 90 oranında düşmesine sebep oldu.

Buna karşılık, Ford, Michigan’da bir zamanlar umut vaat eden lityum fabrikasında 1.400 kişiyi işten çıkarırken; General Motors, çalışanlarına 2025’te yeniden işe alınacaklarını vaat ederek Detroit’teki fabrikasında yaklaşık 1.000 işçisini işten çıkardı.

Elektrikli Araçlara Olan Talep Neden Düşüyor?

Center for Automotive Research CEO’su Alan Amici, NBC News ile yaptığı röportajda, “Gördüğünüz şey, elektrikli araçların pahalı olması ve şarj altyapısıyla ilgili endişeler nedeniyle insanların bu araçları satın alma isteğinin azalması” ifadesinde bulundu. Ayrıca, “Verimli bir otomobil üreticisiyseniz, üretiminizi talebe göre ayarlamak zorundasınız. Satılmayan elektrikli araçlarla dolu bir bahçe kimseye yarar sağlamaz.” dedi.

Otomobil üreticilerinin elektrikli araçları satması, standart sıvı yakıtlı araçlara göre ortalamada üç hafta daha fazla zaman alıyor. Bu durum, şirketleri alıcıları çekmek için indirimler ve daha düşük faiz oranlı anlaşmalar sunmaya zorlamaktadır. Sonuç olarak, General Motors (GM) ve Ford gibi firmalar, önümüzdeki iki yıl içinde daha fazla üretim tesisi açma sözü vermelerine rağmen, elektrikli araç geliştirme ve pil üretim tesislerinin genişletilme çalışmalarını yavaşlatmak durumunda kaldılar.

General Motors’un başkanı ve CEO’su Mary Barra, geçtiğimiz ay yaptığı gelir duyurusunda, “Bu doğru, EV büyüme hızı yavaşladı ve bu da bazı belirsizlikler yarattı” dedi. Barra, “Talebe göre üretim yapacağız ve birçok üçüncü tarafın, ABD elektrikli araç teslimatlarının 2023’te sektörün yaklaşık yüzde yedisinden 2024’te en az yüzde 10’a çıkacağını ve bunun da bir yıl daha rekor elektrikli araç satışları anlamına geleceğini tahmin etmelerinden cesaret buluyoruz.” şeklinde ekledi.