Yetim Gezegenler: Uzayda Başıboş Dolaşan Gizemli Dünya
Samanyolu galaksisinde, bir yıldızın etrafında dönmeyen ve yıldızlar arası uzayda başıboş dolaşan milyarlarca “yetim gezegen” bulunuyor. Bu gezegenler, bir şekilde uzayda kendi kendine oluşmuş ya da bulundukları güneş sisteminden fırlayarak yıldızın çekim kuvvetinden kurtulmuş nesnelerdir. NASA, tarihte ilk kez, teorik olarak varlıkları kabul edilen bu gezegenlerden birini görüntülemeyi başardı.
NASA’nın Gezegene Yolculuğu
Nasa’nın gezegen avcısı teleskobu, Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) tarafından keşfedilen yetim gezegen, muhtemelen dünyadan 10 kat daha ağır bir kütleye sahip. Bu gezegenin, dünyadan yaklaşık 3.200 veya 8.500 ışık yılı uzakta olduğu tahmin ediliyor. Ancak, görüntüleme sırasında bu nesne, fotoğrafı çekilebilecek bir netlikte seçilemiyor. Uzayın derinliklerinde bulunması imkansız olan bu gezegen, uzak bir güneşin ışığının, dünya ile gezegen arasında geçerken bükülmesi sayesinde teleskopun hassas sensörlerine takılıyor.
Gezegenin dünyaya olan mesafesi tam olarak ölçülemedi, ancak iki olasılık üzerinde duruluyor:
- Eğer gezegen 3.200 ışık yılı uzaktaysa, kütlesinin dünyaya eşdeğer olduğu düşünülüyor.
- Eğer 8.500 ışık yılı uzaktaysa, kütlesinin dünyadan 10 kat daha küçük olabileceği tahmin ediliyor.
Uzay Araştırmalarında Yeni Bir Dönem
Yetim gezegenin varlığı, uzaydan gelen 1.3 milyon ışık eğrisinin analizi sonucunda anlaşılabildi. Bu gözlem, TESS’in yeni yetim gezegenler bulma yeteneğinin artacağına dair umutları artırdı. Aynı zamanda, gezegenlerin nasıl oluştuğuna dair soru işaretlerine de ışık tutma potansiyeli taşıdığı düşünülüyor.
Bir güneş etrafında dönmediği için güneşten ışık ve ısı alamayan bu yetim gezegenlerin, son derece soğuk olduğu ve oldukça küçük oldukları tahmin ediliyor. Bu özellikleri nedeniyle, karanlık uzay boşluğunda keşfedilmeleri oldukça zor hale geliyor. Bugüne kadar sadece birkaç yetim gezegen “adayı” dikkat çekmişken, ilk defa bir “yetim gezegen”in varlığı kanıtlandı.