GOES-18 Uydusu ile Yeni Hava ve İklim Gözlemleri
ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nin (NOAA) en yeni GOES-18 uydusu, fırtınalar, volkanik patlamalar, orman yangınları ve bulut oluşumları gibi çeşitli doğa olaylarını izlemek için uzaya gönderildi. Bu uydu, hava ve iklim sorunlarını daha iyi anlamamıza ve doğal afetleri önceden tahmin etmemize olanak tanıyacak. NASA, başlangıçta GOES-T olarak adlandırılan bu uyduyu 1 Mart 2022’de başarıyla fırlatmış ve şimdi bu uydu, Dünya’nın etkileyici görüntülerini göndermeye başlamıştır.
NOAA, uydunun ilk görüntülerini geçtiğimiz hafta kamuoyuyla paylaştı. Bu görüntüler, hemen aşağıda izleyebileceğiniz bir videoda yer alıyor. Uyduyu tanıtan bu video turu, muhteşem Dünya manzaralarını ve fırtına, toz bulutları ile orman yangınlarının çarpıcı görüntülerini içermektedir. GOES-18, yörüngesel olarak sabit bir uydu olarak, Ekvator’un yaklaşık 35.800 kilometre üzerinde konumlanmış durumda. Bu sayede Batı Yarımküre’yi sürekli olarak izleyebiliyor, aynı anda Dünya’nın belirli bir kısmını gözlemleyebiliyor.
GOES-T’nin program müdür yardımcısı Alreen Knaub, uydu ile ilgili olarak şu ifadeleri kullanıyor: “Bu uydu, önceki uydulardan 30 kat daha fazla veri toplayabiliyor.” Knaub, konuşmasına şöyle devam ediyor: “Uzay hava durumu, güneş hava durumu ve Dünya’daki hava durumu olaylarını takip edebilmekteyiz.” Yeni elde edilen görüntüler, uydunun beklenildiği gibi başarılı bir şekilde çalıştığını gösteriyor.
NOAA, yaptığı açıklamada, “GOES-18, şu an operasyonel hale getirilmek için cihazlarının ve sistemlerinin fırlatma sonrası testi, doğrulaması ve kalibrasyonu aşamalarından geçiyor.” dedi. Eğer herhangi bir sorun yaşanmazsa, teknik zorluklarla karşılaşan GOES-17 uydusunun yerini alacak olan bu uydu, 2023 yılının başlarında GOES West adıyla hizmet vermeye başlayacak. GOES-18, hava tahminleri ve yüzeydeki fırtına ile afetlerin izlenmesi için kritik bir araç olarak büyük önem taşıyor.