NASA ve ESA’nın Rosalind Franklin Keşif Aracı ile Mars’a Yolculuğu

NASA ve Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) İş Birliğiyle Rosalind Franklin Keşif Aracı Mars’a Gidecek

NASA, Avrupa Uzay Ajansı’na (ESA) destek vererek, Rosalind Franklin keşif aracının 2028 yılında Mars’a gönderilmesi için kritik bir ortak olacağını duyurdu. Rosalind Franklin, geçmişi 2001 yılına dayanan iki aşamalı ExoMars görev programının bir parçasını oluşturuyor. Bu kapsamda, Mars’a yönelik iki ayrı görev planlandı. İlk aşama, 2016 yılında Trace Gas Orbiter (Eser Gaz Yörünge Aracı) ve iniş yeteneklerini test eden Schiaparelli’nin Mars’a gönderilmesiyle gerçekleştirildi. ExoMars, ESA ile Rus uzay ajansı Roskosmos arasında bir iş birliği projesi olarak tasarlandı.

Rosalind Franklin keşif aracının 2020’de uzaya fırlatılması hedefleniyordu; ancak çeşitli geliştirme zorlukları nedeniyle bu tarih 2022’ye ertelendi. Rusya’nın Şubat 2022’de Ukrayna’ya yönelik gerçekleştirdiği askeri operasyon, ESA ve Roskosmos arasındaki iş birliğini sona erdirdi. Bu gelişme, Rosalind Franklin’in fırlatma sürecini tehdit eden bir belirsizlik yarattı çünkü hem Soyuz fırlatma aracını sağlayacak olan hem de keşif aracının donanımına katkıda bulunan Roskosmos projeden çekildi.

2022 yılının sonunda ESA, rekor seviyede bir bütçe onayı alarak projeyi kurtarmayı başardı. Bu yeni durum, başka ortaklıkların kurulmasına da zemin hazırladı. Yapılan resmi açıklamada, NASA’nın projeye dahil olduğu belirtildi ve keşif aracında yer alacak yeni bir enstrümanın, yüzey radyasyonu ve aşırı sıcaklıklardan korunmuş buz örneklerini toplamak için yüzeyin 2 metre derinliğine kadar sondaj yapacak olan ilk sondaj aleti olacağı ifade edildi.

ESA, görevin bir sonraki önemli aşamasının Haziran 2024’te gezginin sistem ön tasarım incelemesi olacağını açıkladı. Eğer bu aşamada herhangi bir sorunla karşılaşılmazsa, görev 2028 yılında başarıyla fırlatılacak.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın