Boeing Starliner, İlk Mürettebatlı Uçuşunu Gerçekleştirdi
Boeing Starliner, nihayet ilk mürettebatlı uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. Boeing’in NASA için geliştirdiği bu yeni uzay aracı, 5 Haziran’da Türkiye saatiyle 17:52’de, Cape Canaveral Uzay Üssü’ndeki Fırlatma Kompleksi 41’den fırlatılarak, yaklaşık yirmi yıllık bir planlamanın ardından önemli bir başarı elde etti.
Uluslararası Uzay İstasyonu’na doğru yola çıkan Boeing Starliner kapsülünde, her ikisi de 11.000 uçuş saatine sahip deneyimli eski ABD Donanması test pilotları olan NASA astronotları Barry “Butch” Wilmore ve Suni Williams yer aldı. Boeing, ilk mürettebatlı uçuş testini 2017 yılında gerçekleştirmeyi planlasa da, çeşitli nedenlerle bu test bir dizi kez ertelendi.
Ertelemelerin sebepleri arasında, paraşüt sistemi ve kablo tesisatıyla ilgili yaşanan bazı sorunlar öne çıktı. 6 Mayıs’taki fırlatma, servis modülündeki bir helyum sızıntısı nedeniyle kalkıştan yalnızca iki saat önce iptal edildi. Bunun ardından bir başka deneme, 1 Haziran Cumartesi gününe planlandı. Ancak, bu sefer de fırlatmadan sadece 3 dakika 50 saniye önce, arızalı bir güç kaynağı nedeniyle fırlatma iptal edildi.
Bu zorlukların ardından, Starliner nihayet Atlas V roketi ile fırlatılarak yörüngeye oturdu. Wilmore ve Williams’ın uzayda yaklaşık bir hafta kalması bekleniyor. Uluslararası Uzay İstasyonu’ndayken Starliner, “güvenli bir sığınak” olarak test edilecek. Bu, uzay istasyonu içinde acil durumlarda kullanılabilecek korunaklı bir ortamın sağlanıp sağlanamayacağına dair bir değerlendirme olacak.
Görev sonunda Starliner’ın, Amerika’nın güneybatısına geri inmesi planlanıyor. İniş sırasında, kapsülü saatte 6,4 kilometreye kadar yavaşlatacak bir paraşüt açılacak ve inişin, altı hava yastığının açılmasıyla yumuşatılması hedeflenecek. Starliner, toplamda 10 defaya kadar tekrar kullanılabilecek ve tıpkı SpaceX’in Crew Dragon kapsülü gibi, Uluslararası Uzay İstasyonu’na insan ve kargo taşımak için kullanılacak.
İlk yorum yapan olun