Yeni Bir Optik İllüzyon: Genişleyen Delik
Gözlerimizi ve beynimizi kandırabilecek kadar etkileyici bir optik illüzyon daha ortaya çıktı. İlginç bir şekilde, bu yanılsamayı deneyimleyen kişilerin yalnızca %80’inin tam olarak etkisini hissettiği gözlemleniyor ve araştırmacılar bu durumun nedenini tam olarak açıklayamıyorlar.
Bu optik illüzyon, beyaz bir arka plana yerleştirilmiş, ortasında puslu bir kara delik bulunan siyah noktalarla oluşturulmuş. Siyah lekeye odaklandığınızda, bu şeklin genişlediğini hissedebiliyorsunuz. Norveç’teki Oslo Üniversitesi’nden psikologlar, bu ilginç durumu Frontiers in Human Neuroscience dergisinde yayımladıkları bir çalışmada ele aldılar. Araştırmacılar, “genişleyen delik” yanılsamasının beynimizi yanıltma konusunda oldukça etkili olduğunu ve birçok insanın aslında var olmayan bir genişleme deneyimlediğini belirtiyorlar.
Bu yanılsamanın bir diğer ilginç yönü ise, tıpkı gerçekten karanlık bir alana girdiğimizde olduğu gibi, göz bebeklerimizin de büyümesi. Renkli bir “delik” görüntüsü ile karşılaştığımızda, göz bebeklerimiz daha parlak ışığa uyum sağlamak amacıyla küçülüyor. Oslo Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde görevli profesör ve çalışmanın baş yazarı Bruno Laeng, bu konudaki düşüncelerini şöyle ifade ediyor: “Genişleyen delik son derece dinamik bir yanılsamadır: Merkezi kara deliğin dairesel leke veya gölge gradyanı, gözlemcinin sanki bir deliğe veya tünele doğru hareket ediyormuş gibi belirgin bir optik akış hissi yaşamasına neden olur.” Bu durum, beynimizin de göz bebeklerimizin büyümesine sebep olduğunu ortaya koyuyor.
İllüzyonu Algılayamayanlar
Araştırma ekibi, çalışmalarının bir parçası olarak normal görme yetisine sahip 50 katılımcıya “genişleyen delik” görüntüsünü gösterdi. Katılımcılardan yanılsamayı ne kadar güçlü hissettiklerini derecelendirmeleri istendi. Bu süreçte, araştırmacılar göz hareketlerini ve göz bebeklerinin genişleme ve daralma hareketlerini de ölçtüler.
Araştırmacılar kesin bir neden belirleyememekle birlikte, tüm katılımcıların yanılsamayı algılayamadığını ortaya koydular. Katılımcıların yaklaşık %14’ü, delik siyahken herhangi bir yanıltıcı genişleme algılamadı. Yüzde 20’lik bir kesim ise, delik renkli olduğunda algılamadı. Ayrıca, bireylerin illüzyonun yoğunluğunu ne kadar güçlü değerlendirdikleriyle göz bebeği çaplarının değişimi arasında bir ilişki tespit edildi. İllüzyonu algılayamayan katılımcılar ise herhangi bir değişiklik hissetmediler. Araştırmacılar, bu çalışmanın beynimizin ve gözlerimizin görsel uyarıcılara nasıl tepki verdiğine dair önemli bilgiler sunduğunu vurguluyorlar.