Bir bilim insanları ekibi, transmisyon elektron mikroskobu (TEM) kullanarak, platin atomlarının malzemenin yüzeyinde nasıl hareket ettiğini derinlemesine inceledi. TEM’in etkili bir şekilde çalışabilmesi için havasız bir ortam gerekmektedir. Bu nedenle, sıvıyı kapalı tutan özel bir grafen yapısı olmadan bu tür bir çalışma yapmak mümkün değildir. Ancak havasız ortamda malzemenin davranışları önemli ölçüde değişmektedir.
Çalışmanın baş yazarı Dr. Nick Clark, bu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Çalışmamızda, atom davranışlarının sıvı hücrelerimizi kullanmak yerine boşlukta incelendiğinde yanıltıcı bilgiler elde edildiğini gösteriyoruz” ifadelerini kullandı. Devamında, “Bu sadece başlangıç. Dünya’nın net sıfır hedeflerine ulaşabilmesi için gereken sürdürülebilir kimyasal işleme yönelik malzemelerin geliştirilmesini desteklemek amacıyla bu tekniği şimdiden kullanmak istiyoruz.” dedi.
Yapılan araştırmada, platin atomlarının iç yüzeylerde durduğu gözlemlendi. İlginç bir şekilde, sıvı ortam, bu atomları sıvı olmadan olduklarından daha yüksek bir hızda hareket ettirdi. Ayrıca, tuzlu suyun varlığının, atomların yüzeylerdeki yerleşim düzenlerinde önemli değişikliklere yol açtığı keşfedildi. Araştırmacılar, sıvı üzerinde yüzen atomların hareketlerine dair bir video kaydetmeyi başardılar. Aşağıda bu videoyu izleyebilirsiniz: