Elon Musk’ın Starlink ve Çin İlişkisi: Sansürle Mücadele

Elon Musk’ın Starlink ve Çin İlişkisi

Financial Times ile gerçekleştirdiği bir röportajda Elon Musk, Çin hükümetindeki bazı yetkililerin kendisinden Çin topraklarında Starlink erişimini engellemesini talep ettiğini açıkladı. Musk, FT’ye verdiği demeçte, “Pekin, Ukrayna’da Starlink’i piyasaya sürmemizi onaylamadığını açıkça belirtti” ifadelerini kullandı ve ekledi: “Çin’de Starlink satmayacağıma dair güvence istedi“. Ancak, Musk’ın bu talebi kabul edip etmediği konusunda net bir bilgi verilmedi. Öte yandan, Starlink’in hizmet haritasında Çin için herhangi bir konuşlandırma planı bulunmuyor.

Tayvan, Moğolistan ve Vietnam gibi komşu ülkeler ise, “düzenleyici onayı bekleyen” bölgeler olarak listeleniyor.

Sansürü Aşmanın Alternatifi: Starlink

Geleneksel internet servis sağlayıcılarını geride bırakan bir bağlantı sunan Starlink, dünya genelindeki ağ tabanlı sansürü aşmak için artan bir ilgi görüyor. Son zamanlarda, yaygın protestolar ve bunlara bağlı internet sansürü nedeniyle İran’da da erişim sağlama imkanı sundu. Ancak, Çin’deki internet sansürü, çok daha organize ve uzun bir geçmişe sahip. Bu nedenle, Starlink aracılığıyla bu sansürü aşma girişimleri, muhtemelen merkezi hükümetten sert misillemelere yol açabilir.

Musk, kamuya yaptığı açıklamalarda ifade özgürlüğü ilkelerini savunsa da, bu durum uluslararası baskılara maruz kalma seviyesini gözler önüne seriyor. Financial Times’ın belirttiği gibi, Tesla’nın Şanghay’da bir fabrikası bulunmakta ve şirketin Çin’de 80.000’den fazla araç sattığı bildirilmektedir. Bu bağlamda Musk, Çin hükümetiyle uyumlu bir ilişki sürdürmüş ve hatta ülkenin internet sansür ajansı tarafından yönetilen bir dergi için köşe yazısı kaleme almıştır.