Brooklyn’de Açılan İnsan Kalıntıları Müzesi

Brooklyn’deki Şok Edici Müze

Brooklyn’deki Şok Edici Müze

Brooklyn’de açılacak olan yeni bir müze, duvarlarında asılı 110 insan omurgası, sergi dolaplarındaki 90’dan fazla kafatası ve çeşitli gerçek insan iskeletleri ile ziyaretçilere kan dondurucu bir deneyim sunmaya hazırlanıyor. Bu kadar çok sayıda insan kalıntısının sergilenmesi, seri katiller ve benzeri korkutucu düşünceleri akıllara getirse de, Jon Pichaya Ferry bu büyük koleksiyonunu kullanarak, kötü damgalanmış kemik ticareti piyasası hakkında toplumu eğitmeyi amaçlıyor.

DailyMail.com ile gerçekleştirdiği bir görüşmede, 22 yaşındaki Ferry, ABD’de medikal amaçlarla kullanılan yüzbinlerce insan iskeleti bulunduğunu ancak bu kalıntılarla ne yapılacağını bilemeyen insanların, iskeletleri dolaplarda ve çatı aralarında tozlanmaya terk ettiğini belirtti. Bununla birlikte, bu soruna çözüm bulmak amacıyla Jonsbones adlı şirketini kurduğunu ifade etti.

Ferry’nin açıklamalarına göre, okulların bu kemikleri temin etmemesi ve kemiklerden uygunsuz bir şekilde kurtulmanın yasa dışı olması, insanların ne yapacaklarını bilememesine yol açıyor. Müze sergisindeki her bir parça, bir zamanlar medikal alanda çalışan bir aile üyesinden miras kalan ve JonsBones’a aktarılan kemiklerden oluşuyor.

Yaklaşık 500.000 dolar değerindeki bu koleksiyon, Bushwick mahallesinin merkezinde yer alan 16 metrekarelik bir alanda sergileniyor. Ziyaretçiler, bir saatlik turlarında kemik ticaretinin tarihine dair detaylı bilgiler edinebiliyorlar. Ferry, bu kalıntıların herhangi bir arkeolojik kalıntıdan ziyade, medikal kullanım izleri taşıyan kemiklere odaklandıklarını vurguladı. JonsBones’ta yer alan kalıntılar, özenle fotoğraflanıyor, düzenleniyor, belgeleniyor ve “gelecek nesillerin öğrenmesi için” korunuyor.

Ayrıca, Ferry, koleksiyon hizmetinin iskelete ihtiyaç duyan enstitülere hitap ettiğini ve iskeletlerin her birinin 6.000 dolara kadar çıkabilen bir fiyat etiketine sahip olduğunu aktardı. Kemiklerin, herhangi bir dekoratif amaçla değil, yalnızca eğitim amacıyla kullanıldığını da özellikle vurguladı.

Ferry’nin iş modeli tamamen yasal olsa da, dünya genelinde bu alanda faaliyet gösteren pek çok yasa dışı organizasyon mevcut. Bu tür gruplar sosyal medya platformlarında zaman zaman ortaya çıkabiliyor. Örneğin, 2020 yılında Facebook, kafatasları, fetal kalıntılar ve hatta 1700’lerden kalma altı yaşındaki bir çocuğa ait mumyanın da aralarında bulunduğu insan kalıntılarını satmaya çalışan birkaç özel grubu inceleme altına almıştı.

Brooklyn'de Açılan İnsan Kalıntıları Müzesi