NASA’nın Asteroid Savunma Projesi: DART Başarısıyla Yörünge Değişimi

NASA’nın Asteroid Savunma Projesi

NASA'nın Asteroid Savunma Projesi

NASA, uzun bir süredir Dünya’yı uzaydan gelebilecek tehditlere karşı korumaya yönelik bir sistem geliştirmek için çalışmalarını sürdürmektedir. Eğer daha önce Derin Darbe ya da Armageddon gibi filmleri izlediyseniz, NASA’nın üzerinde çalıştığı projeyi daha iyi kavrayabilirsiniz. Projenin temel amacı, Dünya’yı hedef alan asteroidlerin yörüngelerini değiştirmektir.

26 Eylül tarihinde NASA, bu fütüristik projenin ilk aşamasını başarıyla tamamladı: İnsanlığın ilk gezegenler arası savunma sistemini kurma yolunda önemli bir adım atan NASA, DART (Double Asteroid Redirection Test) isimli, okul otobüsü büyüklüğündeki uzay aracını, Dünya’dan yaklaşık 7 milyon mil (11,3 milyon kilometre) uzakta süzülen bir kozmik kayaya çarptırdı. Bu çarpışma, uzay aracının yaklaşık saatte 22 bin 530 kilometre hızla gerçekleşti.

Bu projenin amacı, çarpışmanın Dimorphos adlı asteroidin, daha büyük olan Didymos adlı asteroidin etrafındaki yörüngesini değiştirip değiştiremeyeceğini gözlemlemekti. Önemli bir not olarak belirtmek gerekir ki, ne Dimorphos ne de Didymos, gezegenimiz için herhangi bir tehdit oluşturmuyor. Ancak bu, NASA’nın bir gün böyle bir durumla karşılaşmamız halinde, Dünya ile çarpışma rotasında bulunan asteroidleri saptırmanın bir yolunu bulabileceğini göstermek için gerçekleştirdiği bir kanıtlama deneyiydi.

Eğer böyle bir senaryo ile karşılaşır ve bir asteroid tehlikesi ile yüz yüze gelirsek, NASA’nın bu girişimi büyük bir başarı elde etmiş gibi gözüküyor. Zira çarpışmanın ardından bilim insanları, DART’ın hedefinin yörüngesini resmi olarak 33 dakika değiştirdiğini doğruladılar. Ayrıca, bu çarpışma sonucu elde edilen verilerin daha fazla bilgi sağladığı ve bu sonuçların çok yakında açıklanacağı bildirilmektedir. Bilim insanları, çarpışmanın asteroidin tozlu yüzeyinden 2 milyon pound’dan (yaklaşık 1 milyon kilogram) fazlasını uzaya karıştırdığını tahmin ediyorlar. Ekip, bu miktarın altı veya yedi vagonu doldurmaya yeteceğini belirtiyor.

DART program bilimcisi Tom Statler, yaptığı açıklamada, “DART görevinden öğrenebileceklerimiz, NASA’nın asteroidler ve güneş sistemimizdeki diğer küçük cisimlerle ilgili kapsamlı çalışmalarının bir parçasıdır,” diyerek, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Asteroide çarpmak sadece bir başlangıçtı. Şimdi gözlemleri, bu cisimlerin nasıl oluştuğunu ve neden yapıldıklarını incelemek için kullanıyoruz. Ayrıca, bize doğru gelen bir asteroid olması durumunda gezegenimizi nasıl savunacağımızı da öğreniyoruz.”