Yapay zeka destekli bir program olan ChatGPT, son zamanlarda sosyal medya platformlarında büyük bir ilgiyle karşılandı. Viral hale gelen paylaşımlar, bu programın Shakespeare tarzında şiirler yazdığını, derin felsefi düşüncelere daldığını ve karmaşık bilgisayar kodlarındaki hataları tespit ettiğini gösteriyor. Geçtiğimiz ayın sonunda genel kullanıma sunulan ChatGPT, yalnızca bir hafta içinde bir milyondan fazla kullanıcıyı kendine çekmeyi başardı ve insan düşüncesinin taklidi üzerine olan ilgiyi yeniden canlandırdı.
OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT, insanlarla etkileşimde bulunabilen bir sohbet robotudur. Bu program, internet üzerindeki milyarlarca metin parçasını tarayarak öğrenilen bilgiler doğrultusunda belirli istemlere yanıt vermek için karmaşık bir algoritma kullanıyor. ChatGPT hakkında bilmeniz gerekenleri, kullanıcıların onu nasıl kullandığını ve eleştirmenlerin bu konuda neler düşündüğünü bu yazıda derledik.
ChatGPT Nedir?
OpenAI’ye göre ChatGPT, çok çeşitli konularda insanlarla etkileşim kurmak için yapay zekayı kullanan bir sohbet robotudur. Makine öğrenimi algoritmaları ile çalışan bu sistem, internetteki metinleri analiz eder ve belirli bir isteğe uygun kelimeleri bir araya getirerek yanıtlar oluşturur. ChatGPT’ye ne olduğunu sorduğunuzda, kendini şöyle tanımlar: “OpenAI tarafından eğitilmiş, Asistan adında bir yapay zeka dil modeliyim. Soruları yanıtlayarak, bilgi sağlayarak ve sohbet ederek kullanıcılara genel amaçlı yardım sağlamak üzere tasarlandım. Kişisel duygularım veya deneyimlerim yok ve fiziksel bir bedenim yok. Tamamen bilgisayarda çalışan bir program olarak varım. Birincil işlevim, aldığım girdiye dayalı olarak insan benzeri metinler üreterek sizin gibi kullanıcılara yardımcı olmaktır.”
İnsanlar ChatGPT’den Neler İstiyor?
Kullanıcılar, ChatGPT’den son derece spesifik bilgiler edinmek, arızalı bilgisayar kodlarını düzeltmek ve hatta fıstık ezmeli bir sandviçin VCR’den nasıl çıkarılacağına dair İncil’den bir ayet yazmasını istemek gibi çeşitli görevleri yerine getirmesini talep ediyor. Diğer kullanıcılar ise ChatGPT’den Snoop Dogg tarzında rap sözleri oluşturmasını, “The Office” dizisinden varsayımsal sahneler yazmasını ve üniversite düzeyinde denemeler kaleme almasını istiyor. Bazı kullanıcılar, çeşitli konularda anında detaylı bilgi ürettiği için ChatGPT’yi potansiyel bir arama motoru alternatifi olarak övdü. Kısacası, ChatGPT’yi kullananlar hemen her şeyi sordu; bu, ciddi bilgi taleplerinden yapay zekayla şaka yapmaya kadar geniş bir yelpazeyi kapsadı.
ChatGPT ile İlgili Tartışmalar
ChatGPT, bazı yanıtlarında eleştirmenlerden önyargı olarak nitelendirilen tepkiler aldı. ChatGPT’nin nefret içeren veya kışkırtıcı içeriklere yanıt verme konusundaki isteksizliği, potansiyel sansür endişelerini artırdı. ChatGPT’nin ani popülaritesinin ortasında, ünlü risk sermayedarı Marc Andreesen şu sözleri sarf etti: “Yapay zeka için gelen sansür baskısının seviyesi ve bunun sonucunda ortaya çıkan tepki, uygarlığın gelecek yüzyılını belirleyecek. Arama motorları ve sosyal medya, ilk çatışmaların yaşandığı alanlardı. Bu ise en büyük olanı.” Bu arada, bazı kullanıcılar, OpenAI’nin bu tür içerikleri engelleme çabalarına rağmen, sohbet robotunu ırkçı veya kadın düşmanı yanıtlar vermesi için kandırmanın yollarını buldular. Örneğin, Intercept’teki bir gazeteci tarafından istendiğinde ChatGPT, İslami aşırılık yanlısı gruplarla bağlantılıysa camiler hakkında casusluk yapmayı haklı çıkaran bir bilgisayar kodu sundu.
ChatGPT Nasıl Kullanılır?
- Öncelikle buraya tıklayıp ChatGPT web sitesine ulaşın.
- Açılan ekranda “TRY CHATGPT” düğmesine tıklayın.
- Sizden giriş bilgileri istenecek. Eğer daha önce kayıt yaptıysanız kullanıcı adı ve şifrenizi girin.
- İlk defa ChatGPT’yi ziyaret ediyorsanız, yeni bir hesap açmanız gerekecek.