Güneş, mevcut aktivite döngüsünde zirve noktasına, güneş maksimumuna doğru ilerliyor. Bu süreç, daha fazla endişe verici uzay hava olayları ile birlikte, Güneş’in yüzeyinde meydana gelen daha çarpıcı görsellerin de habercisi oluyor. Arjantinli bir astrofotoğrafçı, Kutup Taç Patlamaları (Polar Crown Prominence – PCP) olarak adlandırılan bu etkileyici olayı mükemmel bir ayrıntıyla yakalamayı başardı.
Eduardo Schaberger Poupeau, bu göz alıcı fotoğrafı 9 Mart tarihinde çekti. Plazma perdesi, Güneş’in yüzeyinin 100.000 kilometre üzerinde yükselirken gözlemlenebiliyor. Schaberger Poupeau, Ulusal Güneş Gözlemevi Küresel Salınım Ağı Grubu’nun bu olağanüstü oluşumun varlığına dair kendisini bilgilendirdiğini belirtti. Yaşadığı bölgede atmosferi tozlu ve çalkantılı hale getiren sıcak hava dalgası ve kuraklığa rağmen, iyi bir fotoğraf çekmek için hemen harekete geçti.
En güçlü teleskopunu kullanarak bu muhteşem fotoğrafı yakalamayı başaran Schaberger Poupeau, “İyi bir çekim yapmaya kararlıydım, bu yüzden ekipmanımı hızla arka bahçeme kurdum ve daha iyi bir görüş açısı elde etmek için en güçlü teleskopumu kullandım” dedi. Devamında, “Dizüstü bilgisayar ekranımda gördüğüm görüntü gerçekten inanılmazdı; 100.000 km yüksekliğindeki bir duvardan aşağı damlayan yüzlerce plazma ipliğini gözlemlemek beni kelimenin tam anlamıyla suskun bıraktı. Mümkün olan en iyi sonucu elde etmek için atmosferik dengenin en yüksek olduğu anları bulmaya çalışarak fotoğraf çekmek için yaklaşık iki saat harcadım” ifadelerini kullandı.
Bu gönderiyi Instagram’da gör – Eduardo Schaberger Poupeau (@eduardoschaberger).
Güneş patlamalarının bir alt türü olan PCP’ler, Güneş’te oldukça yaygın bulunan ve etkileyici özellikleri olan oluşumlardır. Güneş patlamaları, genellikle fotosferden uzaya uzanan ve tekrar aşağıya doğru uzanan akkor plazma halkaları olarak gözlemlenir. Ancak PCP’ler, döngü yapma eğiliminde değildir ve uzun bir süre boyunca neredeyse durağan olduklarına inanılıyordu. Son 15 yıl içinde Japon Hinode uzay aracından alınan gözlemler, bu olayların aslında ne kadar aktif olduğunu ortaya koydu.
Bu gözlemlenen olaylar, Güneş’in her iki yarım küresinde 60 ila 70 derece enlem arasında bulunur. Kutup bölgelerinin etrafında dönebildiklerinden dolayı “taç” olarak adlandırılmaktadırlar. Diğer patlamalar gibi PCP’ler de manyetik alanlar tarafından şekillendirilir. Manyetik alan çizgilerini takip eden bu olaylardaki plazma, bir şelale gibi Güneş’e geri akar.