3D Baskı ile Cheesecake: Geleceğin Dijital Pişirme Yöntemi

Elde edilen çeşitli mühendislik başarıları ile 3D baskı teknikleri, değerini çoktan kanıtladı. Şimdi ise bu teknoloji, gastronomi dünyasında dikkat çekici bir adım atarak, en lezzetli başarısını elde etti: Cheesecake. Bilim insanları, “dijital pişirme” adı verilen yenilikçi yaklaşımlarının, geleneksel insan eliyle pişirme yöntemlerine göre birçok avantaj sunduğunu ifade ediyorlar. Bu sadece bir iddia değil; katmanlı keklerin nasıl ustalıkla oluşturulabileceğini de gösteriyorlar.

Columbia Üniversitesi ve Pace Üniversitesi’ndeki makine mühendisleri, farklı cheesecake çeşitlerini yaratmak için yedi temel bileşeni bir araya getiren özel yapım bir 3D yazıcı kullandılar. Bu bileşenler şunlardı:

  • Graham Kraker
  • Fıstık Ezmesi
  • Nutella
  • Muz Püresi
  • Çilek Reçeli
  • Vişne Dalmaları
  • Krema

Bu malzemelere fütüristik bir dokunuş ekleyerek, kekler yüksek hassasiyetli lazerlerle pişirildi. 3D yazıcı teknolojisinin çok katmanlı kekler yapmak için kullanılabileceğini gösteren testlerde, graham krakerlerinin her katman için en iyi temel oluşturduğu, fıstık ezmesi ve Nutella’nın ise muz ve reçel gibi daha yumuşak malzemeleri destekleyen havuzlar oluşturmak için ideal seçenekler olduğu belirlendi. Keklerin pişirilmesi için malzemeleri süper yüksek hassasiyetle ısıtan lazerler kullanıldı. Araştırmacılar, bu tekniği çiğ bir alevle crème brûlée’yi kızartmaya benzetiyor, ancak milimetre ölçeğinde hassas kontrol sağlandığını vurguluyorlar.

Dijital pişirme yaklaşımının, yiyeceklerin besin ve kalori içeriğini hassas bir şekilde kalibre etme imkanı sunduğu da önemli bir nokta. Pace Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden çalışma yazarı Profesör Christen Cooper açıklamalarında, “İşlenmiş gıdaların düşük besin değeri ile ilgili ciddi bir sorun yaşıyoruz” dedi ve şu şekilde devam etti: “3D gıda baskısı, işlenmiş gıdaları ortaya çıkaracak olsa da, bazı insanlar için umut verici bir yol sunarak, beslenmenin daha iyi kontrol edilmesi ve kişiselleştirilmiş hale getirilmesini sağlayabilir. Ayrıca, yalnızca ABD’de milyonlarca hastanın ihtiyaç duyduğu püre haline getirilmiş dokulu yiyeceklerin gerçek yiyeceklerin şekillerini taklit ederek, yutma bozukluğu olan bireyler için daha çekici hale getirilmesinde faydalı olabilir.

Dijital pişirme yönteminin, insan müdahalesi gerektirmemesinin bir avantajı olarak hastalık bulaşma risklerini azaltabileceği ve gıda üretimini daha sürdürülebilir hale getirmek için 3D baskının potansiyelini artırdığı da belirtiliyor. 3D baskılı keklerin yakında seri üretime geçirileceği hakkında henüz kesin bir bilgi yok. Ancak, 3D baskının gıda üretiminin geleceğinde önemli bir rol oynaması giderek daha olası bir senaryo olarak karşımıza çıkıyor.

Bu çalışma, Nature dergisi npj Science of Food’da yayınlanmıştır.