Beethoven’ın Ölümü ve Genetik Analiz
Ünlü besteci Ludwig van Beethoven, yaşamının son dönemlerinde sağlık sorunlarını dünya ile paylaşmasına rağmen, ölümüne neyin sebep olduğu hala tam olarak aydınlatılamamıştır. Ancak, yeni bir araştırma, sanatçının bir saç tutamından elde edilen genetik verileri inceleyerek, ölümüne katkıda bulunmuş olabilecek unsurlar hakkında daha fazla bilgi sağlamaktadır. Alman besteci 26 Mart 1827’de hayatını kaybetti ve bu tarih, genetik analiz için büyük bir zorluk teşkil etmekteydi. Neyse ki, araştırmacılar Beethoven’ın geride bıraktığı sekiz saç örneğine ulaşabildiler; bunlardan yalnızca beşinin gerçek olduğu düşünülüyordu, fakat bunlar, Beethoven’ın genomunu büyük ölçüde çözümlemek için yeterliydi.
Bu süreç, sanatçının yaşamının son yıllarında sağlık problemlerinin nedenlerini anlamaya yönelik bazı ipuçlarını ortaya çıkardı. Almanya’nın Leipzig kentindeki Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü’nden Johannes Krause, “Birincil hedefimiz, Beethoven’ın 20’li yaşlarının ortalarından itibaren başlayan ve sonuçta 1818’de işitme kaybına yol açan sağlık sorunlarına ışık tutmaktıBeethoven’ın sağırlığının veya mide-bağırsak sorunlarının kesin bir sebebini bulamadık. Ancak, karaciğer hastalığı açısından bazı önemli genetik risk faktörleri tespit ettik” diye ekledi. Ayrıca, “Bestecinin son hastalığından en geç aylar önce hepatit B virüsü enfeksiyonu geçirdiğine dair kanıtlar bulduk. Bu durum, muhtemelen ölümüne katkıda bulunmuş olabilir” ifadelerini kullandı.
Beethoven’ın Y kromozomunun modern akrabalarınınkiyle eşleşmediği keşfi, araştırmanın aynı zamanda van Beethoven ailesinin geçmişinde evlilik dışı bir “olay” meydana gelmiş olabileceğini öne sürmektedir. Bu bulgu, Beethoven’ın babasının soyundan gelenlerin, 1572’de Belçika’nın Kampenhout kentinde yaşamış olan Hendrik van Beethoven ile bağlantılı bir ilişki kurmuş olabileceğini göstermektedir.
Bulgular, Beethoven’ın kalıtsal sağlık sorunları nedeniyle zayıf düştüğünü veya daha önce bir kadına ait olduğu varsayılan bir saç örneğinden yola çıkarak kurşun zehirlenmesinden öldüğü yönündeki önceki teorileri çürüttüğünü düşündürmektedir. Bu yeni araştırma, aşırı alkol tüketimi ile karaciğer hastalığına genetik yatkınlığın ve doğrulanmış bir hepatit B enfeksiyonunun birleşiminin, ölümünün olası bir nedeni olarak ciddi karaciğer problemlerine işaret ettiğini göstermektedir. Çalışma, Current Biology dergisinde yayımlandı.