Eski Mısır’da Ramses II ve Mumyalanmış Hayvanlar

Eski Mısır’da Hayvan Mumyaları ve Ramses II’nin Mirası

Uzun zaman önce yaşamış bir hükümdara saygı göstermek için bir hayvanın kafasını mumyalamak kadar ilginç bir uygulama var mıdır? Eski Mısırlıların bu gelenekte ne kadar ustalaştıklarını göstermenin en iyi yolu elbette ki bu tür buluntulardır. Yakın zamanda, arkeologlar, Kral II. Ramses’in tapınağında 2.000’den fazla mumyalanmış koç başı keşfettiklerini duyurdular. Bu önemli buluş, York Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından gerçekleştirilen kazılar sırasında ortaya çıkarıldı.

Koçların yanı sıra, mumyalanmış köpekler, keçiler, koyunlar, inekler, geyikler ve firavun fareleri de keşfedildi. Mısır Turizm ve Tarihi Eserler Bakanlığı, bu koç başlarının muhtemelen adak olarak kullanıldığını ve Ptolemaios döneminde “benzeri görülmemiş bir koç tapınması” ile ilişkilendirildiğini belirtti. II. Ramses, Eski Mısır’ın 19. Hanedanlığının üçüncü hükümdarıydı ve MÖ 1303’ten 1213’e kadar hüküm sürdü.

Büyük Ramses olarak da anılan bu firavun, Eski Mısır Yeni Krallığı’nın en etkili hükümdarlarından biri olarak kabul ediliyor. Ptolemaios dönemi, MÖ 305’ten 30’a kadar süren 33. ve son Hanedanlık dönemini kapsıyor. Bu da, ölümünden bin yıl sonra bile II. Ramses’e yönelik adakların yapıldığını göstermektedir. Bu ritüel, Eski Mısır’da bu hükümdara duyulan derin hayranlığın bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor.

Mısır’ın en eski şehirlerinden biri olan Abydos’ta yer alan tapınak, 150 yıldan fazla bir süre önce ilk kez keşfedilmişti, ancak henüz tam anlamıyla ortaya çıkarılamamıştı. Araştırmacılar, mumyalanmış hayvan kalıntılarının yanı sıra, tapınağın kuzey duvarının bir kısmını da bulmayı başardılar. Bakanlığın açıklamasına göre, bu kazılar, Mısır bilimcilerin yapının tasarımı hakkında daha fazla bilgi edinmelerine ve tapınağın ilk keşfinden bu yana yapılan belirli varsayımları sorgulayabilmelerine yardımcı olacak.

Ayrıca, bu bölgede, Altıncı Hanedanlığa kadar uzanan ayrı bir “devasa yapı” daha keşfedildi. MÖ 2345’ten 2181’e kadar süren Altıncı Hanedan, Eski Krallık’a dahildi ve II. Ramses’in yükselişinden yaklaşık 1000 yıl öncesine dayanmaktadır. Ekip, bu yapının içinde eski giysi kalıntıları, deri ayakkabılar, heykel ve papirüs parçaları ile hatta ağaç parçaları buldu. Turizm ve Tarihi Eserler Bakanlığı, bu eserlerin “Abydos’taki Eski Krallık’ın faaliyetleri ve mimarisi hakkında” yeni teoriler geliştirilmesine yardımcı olabileceğini vurguladı.