Pasifik Okyanusu’nda En Derin Deniz Balığı Keşfi

Pasifik Okyanusu’nda Derin Deniz Keşfi

8 bin 336 metre derinlikte, deniz tabanının hemen üzerinde dolaşan genç bir salyangoz balığı, bilim insanlarının Pasifik Okyanusu’nun kuzeyindeki derin uçuruma gönderdiği sonda tarafından kaydedilen görüntülerle tarihe geçti. Bu balık, şimdiye kadar görüntülenen en derin deniz balığı olarak kayıtlara geçti. Batı Avustralya Üniversitesi ve Tokyo Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Üniversitesi’nden araştırmacılar, Eylül ayında Japonya açıklarındaki derin çukurlarda deniz robotları aracılığıyla çekilen salyangoz balığı görüntülerini paylaştılar.

Bilim insanları, bu derinlikte yaşayan salyangoz balığını görüntülemenin yanı sıra, 8.022 metrede fiziksel olarak iki örneğini de yakaladı. Daha önce kaydedilen en derin salyangoz balığı, 2008’de 7.703 metrede yaşadığı biliniyordu. Uzmanlar, daha önce 8.000 metrenin altında herhangi bir balık örneği toplayamamıştı. Keşfe öncülük eden Minderoo-UWA Derin Deniz Araştırma Merkezi’nin kurucusu, deniz biyoloğu Alan Jamieson, “Önemli olan, belirli bir balık türünün okyanusta ne kadar derine inebileceğini görmemiz” ifadesini kullandı.

Bu keşif, dünyadaki en derin balık popülasyonları üzerine gerçekleştirilen 10 yıllık bir araştırmanın parçası olarak, Japonya açıklarındaki çukurlarda çekim yapmak amacıyla gerçekleştirildi. Jamieson, salyangoz balıklarının Liparidae ailesinin üyeleri olduğunu ve genellikle sığ sularda yaşayan bu türlerin bazılarının, şimdiye kadar kaydedilen en büyük derinliklerde hayatta kalmayı başardığını belirtti.

Geçtiğimiz yıl yapılan iki aylık araştırma sırasında, yüksek çözünürlüklü kameralarla donatılmış üç otomatik deniz robotu, farklı derinliklerde üç çukura (Japonya, Izu-Ogasawara ve Ryukyu çukurları) daldırıldı. Görüntüler, Izu-Ogasawara çukurunda en derin salyangoz balıklarının deniz tabanındaki diğer kabuklularla birlikte huzur içinde yüzdüğünü gözler önüne serdi.

Jamieson, yakalanan balığın genç bir örnek olduğunu ve daha genç derin deniz salyangoz balıklarının, daha sığ sularda yüzen büyük avcılardan kaçınmak için genellikle daha derin bölgelerde yaşamayı tercih ettiklerini ifade etti. Aynı çukurda 7.500 ila 8.200 metre arasında çekilen bir başka kayıtta, bir deniz altı robotuna bağlı yemleri kemiren bir balık ve kabuklu canlıların kolonisi gözlemlendi. Yakalanan iki salyangoz balığının (Pseudoliparis belyaevi olarak tanımlanıyor) görüntüleri, derin deniz türlerinin zorlu ortamlarda hayatta kalmasını sağlayan benzersiz özelliklere dair nadir bir bakış açısı sunuyor.

Profesör Jamieson, Pasifik Okyanusu’nun, deniz canlılarını daha derinlere inmeye teşvik eden sıcak güney akıntıları nedeniyle hareketli bir yaşam alanı sunduğunu, bu durumun da bol miktarda deniz yaşamının dipten beslenmeleri için iyi bir besin kaynağı sağladığını belirtti. Ancak, bilim insanlarının aşırı derinliklerde yaşayan bu ilginç yaratıklar hakkında daha fazla bilgi edinme arzusuna rağmen, maliyetin büyük bir engel olduğunu vurguladı. Ayrıca, her dalış aracının montajı ve çalıştırılmasının tek başına 200.000 dolara mal olduğunu sözlerine ekledi.