Birmanya Pitonu’ndan Rekor Yumurtlama
Bir Birmanya pitonu, 96 yumurtası ile süper doğurganlık alanında türleri arasında yeni bir rekor kırdı. Bu çarpıcı buluş, ABD Jeolojik Araştırma ekibinden Amy Yackel Adams tarafından paylaşıldı. Yackel Adams, New Scientist ile yaptığı bir röportajda, “Bildiğimiz kadarıyla, bu, serbest dolaşan bir Birmanya pitonu için şimdiye kadar belgelenmiş en büyük kuluçka boyutudur” ifadelerini kullandı. Genellikle bu türün, bu sayının yaklaşık yarısı kadar yumurta bıraktığını belirtti.
Piton, ilk kez 23 Mayıs 2022’de alışılmadık büyüklükte bir yumurta kümesi bıraktığında ekibin dikkatini çekti. Ancak, pitonların yavrularını kuluçkaya yatırma yöntemleri nedeniyle, yumurtaların gerçek sayısını ancak yumurtalar çatlamaya yaklaşırken öğrenebildiler. Yackel Adams, “Yumurtaların etrafında sıkıca sarılırlar ve onları belirli bir sıcaklıkta tutmak amacıyla ısı üretmek için titrerler” diyerek bu sürecin detaylarını aktardı. Ayrıca, “Yumurtalar çatlamaya yaklaşınca uzaklaşırlar” diye ekledi.
Ekip, 96 yumurtadan 83’ünün başarılı bir şekilde doğumla sonuçlandığını ve geri kalan 13 yumurtanın cansız göründüğünü bildirdi. Bu cansız yumurtalardan bazıları, kardeşlerine kıyasla daha küçük ve şekilsizdi. Yavruların çıktığı yumurtaların ortalama uzunluğu 7,7 santimetre iken, cansız olanların uzunluğu 5,5 santimetreye kadar iniyordu.
Bu piton, Florida’da, Everglades’in sınırındaki Büyük Servi Ulusal Koruma Alanı‘nda yaşamaktadır. 5 metre uzunluğundaki bu piton, bölgede şimdiye kadar kaydedilen en büyük piton olmasa da, bu boya oldukça yaklaşıyor. Ancak, adından da anlaşılacağı gibi Birmanya pitonları bu bölgede doğal olarak bulunmuyorlar. Teknik olarak, istilacı bir tür olarak sınıflandırılan bu pitonlar, 1970’lerden beri nüfuslarını düzenli bir şekilde artırdılar. Bir zamanlar Güneydoğu Asya’dan ithal edilen birkaç kaçak evcil hayvan, artık beş haneli bir nüfusla serbestçe dolaşan ve özgürce üreyen tehlikeli bir tür haline geldi.
Birmanya pitonları, zehirli olmamaları ve genellikle insanlardan kaçınmaları nedeniyle insanlar için doğrudan bir tehdit olarak görülmeseler de, bu türün çoğalması, bölgede bir zamanlar yaygın olan yerli türlerin yok olmasına yol açtı. Yackel Adams, “Artık Everglades Milli Parkı’nda bataklık tavşanı veya rakun bulmak pek kolay değil” diyerek bu durumun ciddiyetine dikkat çekti. Çalışma, Reptiles and Amphibians dergisinde yayımlandı.