ABD Deniz Kuvvetleri, Yenilenen “Kıyamet Günü Uçağı”nı Teslim Aldı
Amerikan savunma sanayi devi Northrop Grumman, E-6B Mercury uçağında gerçekleştirdiği kapsamlı yenileme çalışmaları sonucunda, bu özel uçağı ABD Deniz Kuvvetleri’ne geri teslim etti. Bu yenileme, E-6B’nin iletişim donanımlarını modernize ederek yapay zeka yeteneklerini artırmayı amaçlayan beş yeni kitin eklenmesiyle gerçekleştirildi. Söz konusu iyileştirme, Northrop Grumman ile ABD Donanması arasında imzalanan 111 milyon dolarlık bir sözleşme ile hayata geçirildi.
E-6B Mercury “Kıyamet Günü Uçağı” Nedir?
E-6B Mercury, temel işlevi itibarıyla Ulusal Komuta Otoritesi ile ABD’nin nükleer kuvvetleri arasında kritik talimatların iletimine yardımcı olan bir uçan komuta merkezi olarak tasarlanmıştır. Bu nitelikleri nedeniyle, E-6B’ye “kıyamet günü uçağı” unvanı verilmiştir. Bu uçak, nükleer bir savaş durumunda askeri liderler için havada güvenilir bir iletişim merkezi olma işlevi üstlenmektedir.
En kötü senaryolarda bile, E-6B Mercury filosu, karar vericilerin nükleer silah taşıma sistemleriyle sürekli iletişim kurmalarına olanak tanır. İlk uçuşunu 1989 yılında Soğuk Savaş’ın sona erme döneminde gerçekleştiren bu uçakların, ABD’nin en az 16 adetlik bir filosu bulunmaktadır. E-6B’nin gövdesi, aslında ticari bir Boeing 707’nin askeri versiyonudur. Tek seferde yakıt ikmali yapmadan 15 saatten fazla havada kalabilme kapasitesine sahiptir. Ayrıca, uçuş sırasında yakıt ikmali yapılması durumunda 72 saate kadar havada kalma yeteneği bulunmaktadır.
ABD’nin E-6B filosunda yer alan uçaklardan biri, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından sadece bir ay sonra Manş Denizi üzerinde görev yaparken tespit edilmiştir. Bu durum, Avrupa’daki jeopolitik gerginliklerin artabileceği endişelerini beraberinde getirmiştir. Ancak, ABD’nin her zaman havada en az bir E-6B uçağı bulundurduğu yönünde güçlü bir inanç vardır.