ABD Savunma Bakanlığı’ndan Yeni Nükleer Yerçekimi Bombası Planı
ABD Savunma Bakanlığı (DoD), Kongre’nin onayını ve gerekli finansmanı bekleyen yeni bir yüksek verimli nükleer yerçekimi bombası üretme planını duyurdu. Bakanlığın yaptığı açıklamaya göre, mevcut B61 nükleer yerçekimi bombasının modernize edilmiş versiyonu olan B61-13 üzerinde çalışılıyor. Bu yeni tasarım, Soğuk Savaş döneminin B61-7 bombası ile benzer bir güç kapasitesine sahip olacak ve 360 kilotona kadar patlama gücü üretebilecek. Karşılaştırma yapmak gerekirse, Amerika’nın İkinci Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru Hiroşima’ya attığı bombanın patlama gücü 16 kiloton düzeyindeydi; bu da yaklaşık 16.000 ton TNT patlama gücüne eşdeğer bir etki yaratıyordu.
Yeni nükleer bombalar, ABD’nin yaşlanan nükleer silah stokunu yenileme çabalarının bir parçası olarak eski silahları yavaş yavaş ortadan kaldıracak. Savunma Bakanlığı, bu gelişmenin Joe Biden’ın “belirli daha sert ve geniş alanlı askeri hedeflere karşı ek seçenekler” sağlama hedefi doğrultusunda modern uçaklarla kullanılabileceğini belirtti. Uzay Politikasından Sorumlu Savunma Bakan Yardımcısı John Plumb, yaptığı açıklamada, “Bugün yapılan duyuru, değişen güvenlik ortamını ve potansiyel düşmanlardan gelen artan tehditleri yansıtıyor” ifadelerini kullandı ve sözlerine şöyle devam etti: “ABD’nin, inandırıcı bir şekilde caydırıcılığı sağlamak ve gerektiğinde stratejik saldırılara karşı yanıt vermek, ayrıca müttefiklerimize güvence vermek için ihtiyaç duyduğu yetenekleri değerlendirmeye ve geliştirmeye devam etme sorumluluğu bulunmaktadır.”
Yerçekimi Bombası Nedir?
“Yerçekimi bombası” terimi, nükleer bir patlamanın yer çekimi etkisiyle çarpıtıldığına dair bilim kurgu imgelerini akla getirse de, “serbest düşüş bombası” veya “aptal bomba” gibi alternatif adlar, bu tür mühimmatın nasıl çalıştığını daha iyi açıklayabilir. Yerçekimi bombaları, uçaklardan hedeflerine bırakılan ve güdüm sistemleri olmadan balistik yörüngelerine devam eden bombalardır. Yönlendirme sistemleri II. Dünya Savaşı sonrası dönemde geliştirildiğinden, o döneme kadar üretilen tüm bombalar yerçekimi bombası olarak tanımlanabilir.
Nükleer Bombalara Karşı Çıkarken Yenilerini Geliştiriyorlar
1968 yılında ABD, “Nükleer silahların ve silah teknolojisinin yayılmasını önlemeyi, nükleer enerjinin barışçıl kullanımında işbirliğini teşvik etmeyi ve nükleer silahsızlanma ile genel ve tam silahsızlanma hedefini ilerletmeyi” amaçlayan Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması’nı imzaladı. Ancak, günümüzde dünya üzerindeki nükleer silah stoklarının yaklaşık yüzde 89’unun hala ABD ve Rusya’ya ait olduğu gerçeği, bu durumun ciddiyetini gözler önüne seriyor.