Antarktika’da Otonom Uçak ile Devrim Niteliğinde Test Uçuşu

Antarktika Üzerinde Devrim Niteliğinde Test Uçuşu

Otonom bir uçak, kısa bir süre önce Dünya’nın en soğuk ve buzla kaplı kıtası olan Antarktika üzerinde önemli bir bilimsel araştırma sürecine katkıda bulunmak üzere test uçuşu gerçekleştirdi. Bu uçuş, Britanya Antarktika Araştırmaları (BAS) tarafından yürütülen ve bilimsel verilerin toplanma yönteminde devrim yaratmayı hedefleyen bir projenin parçasıydı.

Windracers ULTRA İHA, 10 metre kanat açıklığına sahip, 1.000 kilometreye kadar 100 kilogramlık yük taşıma kapasitesi bulunan, tam otonom bir hava aracı. Uçak, gelişmiş otopilot sistemi sayesinde, insan operatörün minimum müdahalesi ile güvenli bir şekilde kalkış yapabiliyor, uçabiliyor ve iniş gerçekleştirebiliyor. Bu otonom drone, zorlu Antarktika iklim koşullarına dayanacak şekilde özel olarak tasarlandı. Örneğin, uçakta iki motor bulunuyor; eğer bunlardan biri arızalanırsa, uçak yine de üsse geri dönme yeteneğine sahip. Ayrıca, belirli bileşenlerin hasar görmesi durumunda bile, sistem işlevselliğini sürdürebiliyor.

Windracers ULTRA, bu ayın başlarında Antarktika’ya ulaştı ve geçtiğimiz hafta ilk test uçuşlarını başarıyla tamamlayarak yaklaşık 720 kilometrelik bir mesafe kat etti. BAS Havadan Araştırma Teknolojisi ve İHA’lar başkanı Carl Robinson, bu süreç hakkında yaptığı açıklamada, “Şimdiye kadar her şey planlandığı gibi gitti ve Windracers ULTRA, çeşitli bilimsel verileri sağlam bir biçimde toplama yeteneğini gösterdi. İlk uçuşlarımız 1.5 saate kadar uzandı ve önümüzdeki birkaç hafta içinde daha uzun görevler gerçekleştirmeyi planlıyoruz” dedi.

Projenin baş bilim sorumlusu Tom Jordan, “Henüz çok erken aşamalardayız, ancak ilk veriler, bu platformun farklı bilim disiplinleri için değerli olan yüksek kaliteli çevresel bilgileri toplayabildiğini gösteriyor” ifadelerini kullandı. Uçak, Antarktika’da çevresel verilerin toplanmasında otonom dronların kullanımını incelemek amacıyla mevsim boyunca test uçuşlarına devam edecek.

Bu test aşamasında, aşağıdaki çeşitli araştırmalar gerçekleştirilecek:

  • Havadan radar kullanılarak buz tabakası yapılarını değerlendirmek,
  • Manyetik ve yerçekimi sensörleri ile Antarktika’nın buzu altındaki tektonik yapıları incelemek,
  • Çevresel açıdan hassas alanlarda deniz besin zincirinin temelini oluşturan krill türlerini belgelemek için kameralar kullanmak,
  • Atmosferik türbülans sondası ile kıtanın okyanusları ve atmosferindeki karmaşık süreçleri araştırmak.

Windracers’ın Kurucusu ve Başkanı Stephen Wright, konuyla ilgili olarak “Yüksek dayanıklılık ve büyük taşıma kapasitesine sahip otonom dronların çevresel araştırmaların geleceğinde değerli bir rol oynayacağına inanıyoruz. Bu nedenle, ekibin ULTRA drone’u Antarktika’da test ettiğini görmek son derece tatmin edici. Henüz ilk günler olmasına rağmen, elde edilen başarılar ve sahadaki bilim insanları ile mühendislerden aldığımız geri bildirimler bizi cesaretlendiriyor” şeklinde konuştu.