Apple, daha yüksek kalitede sesle üretilen müzik eserleri için sanatçılara daha fazla ödeme yapma kararı almasıyla birlikte, bu durum bazı sanatçılar arasında tartışmalara yol açtı. Bağımsız plak şirketleri, bu yeni uygulamanın üst düzey sanatçılar için daha fazla kazanç sağlarken, diğer sanatçıların ise daha az gelir elde etmesine neden olacağı görüşündeler.
Son olarak, Apple, müzik şirketlerine Dolby Atmos’un uzamsal ses teknolojisi ile üretilen şarkılar için %10’a kadar daha fazla telif ücreti ödeyeceğini açıkladı. Financial Times’ın haberine göre, daha kaliteli ses sunma, Apple Music’in rakibi Spotify’a karşı önemli bir avantaj oluşturuyor; ancak bu tür seslerin üretilmesi, daha yüksek maliyetler gerektiriyor.
Özellikle Apple, sanatçılara toplamda daha fazla ödeme yapmıyor. FT, ek %10’un sabit bir para havuzundan karşılanacağını ve bunun da Dolby Atmos kullanarak kaydedilmeyen şarkıların daha az telif alacağı anlamına geldiğini vurguluyor.
- Spotify mı, Apple Music mi? Hangisi daha iyi?
FT’ye konuşan kaynaklar, bazı büyük müzik şirketlerinin Apple’ın bu yeni politikası hakkında endişelerini dile getirdiklerini belirtiyor. Bir bağımsız müzik şirketinin üst düzey yöneticisi, “Bu durum, pazardaki en büyük şirketlere avantaj sağlamak amacıyla bağımsız şirketlerden ve sanatçılardan ciddi anlamda kaynak koparmak demektir. En büyük oyuncu olan Universal, bu konuda avantajlı çünkü bu yatırımları yapabilecek maddi güçleri var. Apple, sadece bu hizmeti sunmak için ekstra harcama yapmanızı istiyorsa, bu işin içinde olmayız” ifadelerini kullandı.
Müzik şirketi yöneticileri, bir şarkıyı uzamsal ses teknolojisi ile üretmenin yaklaşık 1.000 dolara mal olduğunu, bir albümün ise bu maliyetin on katına çıkabileceğini belirtti. Ayrıca, eski bir şarkının bu teknoloji ile yeniden üretilmesinin maliyetleri iki katına çıkarabileceği ifade ediliyor.
PYMNTS’in bildirdiğine göre, bu yeni teklif, Apple’ın App Store aracılığıyla sunulan uygulamalara yönelik kısıtlamaları ve %30’luk ücretleri kaldıran Avrupa Birliği Dijital Piyasalar Yasası’nın (DMA) yürürlüğe girmesiyle mümkün hale geldi.