Avrupa Birliği’nden Fosil Yakıtlı Araçlara Yasa

Avrupa Birliği’nden Fosil Yakıtlı Araçlara Karşı Sert Adım

Avrupa Birliği, fosil yakıtlarla çalışan yeni otomobillerin satışını yasaklama yönünde önemli bir adım daha attı. Avrupa Parlamentosu, tüm yeni binek otomobillerinin ve kamyonetlerin 2035 yılına kadar sıfır emisyon üretmesini zorunlu kılacak bir konsey anlaşması lehinde oy kullandı. Bu karar, çevre dostu ulaşımın teşvik edilmesi konusunda atılan kritik bir adım olarak değerlendiriliyor.

Yeni düzenlemeler, 2030 hedeflerini de yeniden gözden geçiriyor. Yetkililer, artık otomobil üreticilerinin 2025 ile 2029 yılları arasında teşvik alabilmesi için satışlarının en az yüzde 25’inin (ve kamyonetlerin yüzde 17’sinin) sıfır emisyonlu modellerden oluşmasını şart koşacak. Bu teşvik uygulaması, 2030 yılı itibarıyla sona erecek.

Tüm bu gelişmeler, Avrupa Birliği ülkelerinde 2025 yılına kadar daha fazla elektrikli otomobil satışının sağlanması ve 2035 yılından itibaren fosil yakıtlı araçların satışının tamamen yasaklanacağı anlamına geliyor. Bu düzenlemeler, çevresel sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmak için kritik bir fırsat sunuyor.

Ayrıca, Avrupa Komisyonu’na gerçek dünyadaki başarıları takip etme görevi de verildi. Komisyon, 2025 yılına kadar AB’de satılan otomobillerin “tam yaşam döngüsü” emisyonlarına ilişkin verileri raporlamak için bir yol haritası geliştirecek. 2026 yılından itibaren emisyon limitleri ile gerçek tüketim verileri arasındaki farkı izlemek için çalışmalar yapacak.

Komisyon, 2025’in sonundan itibaren, sıfır emisyonlu taşımacılığa yönelik ilerlemeyi değerlendirmek için her iki yılda bir güncellemeler yayınlayacak. Bu sayede, hedeflere ulaşma konusunda şeffaf bir izleme mekanizması oluşturulacak ve tüm paydaşların bu sürecin bir parçası olmaları sağlanacak.