Avrupa Konseyi ve Parlamento’dan Siber Şiddete Karşı Önemli Adım
Avrupa Konseyi ve Parlamento, farklı siber şiddet türlerinin suç sayılmasına dair öneriyi kabul etti. Bu yeni yasalar, yapay zeka teknolojileri kullanılarak üretilen deepfake görüntülerin, rıza olmaksızın paylaşıldığı durumları da kapsayacak şekilde genişletildi.
Önerilen düzenlemeler, siber takip, çevrimiçi taciz, kadın düşmanı nefret söylemi ve “siber teşhircilik” olarak tanımlanan istenmeyen çıplak fotoğrafların gönderilmesi gibi eylemleri de cezai suçlar olarak tanımlamaktadır. Avrupa Komisyonu, tüm Avrupa Birliği ülkeleri için bu belirli eylemleri ele alan özel bir direktifin varlığının, henüz bu eylemleri suç saymayan üye devletlerdeki mağdurlara önemli bir destek sağlayacağını belirtiyor. Yapılan açıklamada, “Çevrimiçi şiddetin hızla yayılması ve dramatik etkisi göz önüne alındığında, bu durum acil olarak ele alınması gereken bir konudur” ifadesi yer alıyor.
Bu direktif, üye devletlerin, kullanıcıların siber şiddeti daha kolay tanımlayabilmesi ve mümkün olan durumlarda bunun nasıl önlenebileceği veya yardım arama yollarını öğrenebilmeleri için gerekli önlemleri geliştirmelerini zorunlu kılacak. Ayrıca, vatandaşların rapor edebilecekleri çevrimiçi bir portalın sağlanması da gerekecek.
Taylor Swift’in Deepfake Krizi
Bununla birlikte, Politico’nun yayınladığı bir habere göre, Taylor Swift’in yüzünün kullanıldığı pornografik deepfake görüntülerin sosyal medyada hızla yayılmasının, Avrupa Birliği yetkililerini bu yasa teklifini hızlandırmaya yönlendirdiği iddia ediliyor. X platformu, bu görüntüler viral hale geldikten sonra sanatçının adını içeren aramaları geçici olarak engellemek zorunda kalmıştı.
Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Věra Jourová, bu konu hakkında yaptığı açıklamada, “Kadınları aşağılamanın en son iğrenç yöntemi, herhangi birinin birkaç dakika içinde yapay zeka ile oluşturabildiği mahrem görüntülerin paylaşılmasıdır” dedi. Jourová, bu tür görüntülerin yalnızca pop yıldızlarını değil, iş yerlerinde veya evlerinde bunun deepfake olduğunu kanıtlamak zorunda kalan her kadına büyük zarar verebileceğini vurguladı.
Ancak belirtilen kurallar, henüz AB üye devletlerinin temsilcilerinin onaylaması gereken bir yasa tasarısının sadece bir kısmını oluşturuyor. AB Konseyi, “Nihai yasa aynı zamanda Konsey ve Avrupa Parlamentosu’nda da onaylanmayı bekliyor” açıklamasında bulundu. Politico’ya göre, eğer her şey planlandığı gibi ilerlerse ve tasarı yakında yasalaşırsa, AB üye devletlerinin yeni kuralları uygulamak için 2027 yılına kadar süreleri olacak.