Bebek Dili: Kültürler Arası Evrensel İletişim ve Ses Tonu Farklılıkları

Bebek Dili: Kültürler Arası Evrensel İletişim

Bilim insanları, bebeklerle iletişim kurarken yetişkinlerin kullandığı seslerden oluşan “Bebek Dili”nin dünya genelinde benzer bir şekilde işlediğini ortaya koyan çarpıcı bir çalışmaya imza attılar. Bu çalışma, Nature Human Behaviour dergisinde yayımlandı ve türünün en kapsamlı araştırması olma özelliği taşıyor. Araştırmacılar, dünyada farklı coğrafyalarda yaşayan 21 toplumdan 400’den fazla kişinin 1.600’den fazla ses kaydını analiz ettiler. Elde edilen sonuçlar, altı kıtayı kapsayan 18 farklı dili içeriyor ve bebeklerle iletişim kurarken insanların konuşma tarzlarının kültürel farklılıklara rağmen neredeyse evrensel bir şekilde değiştiğini gösteriyor.

Araştırmanın kıdemli yazarı Dr. Samuel Mehr, bu konudaki gözlemlerini paylaşarak, “Tüm ülkelerde insanlar bebeklerle konuşurken, yetişkinlerle konuştuklarından daha yüksek bir ses tonu kullanıyorlar.” ifadesinde bulundu. Dr. Mehr, sözlerine devam ederek, “Ancak bazı toplumlarda ses perdesindeki fark, diğerlerine göre çok daha belirgin. Örneğin, Yeni Zelanda İngilizcesinde en büyük farklılıkları gözlemleyebilirken, Tanzanya’daki Hadza gibi diğer dillerde bu etki daha az.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Daha yüksek ve daha değişken bir ton kullanmanın yanı sıra, insanlar bebeklerle iletişim kurarken genellikle daha melodik bir ses tonu tercih ediyor, daha saf bir tınıyla şarkı söyleyerek ve konuşma tempolarını değiştirerek bu etkileşimi zenginleştiriyorlar. Araştırmalar, bebek konuşmasının, yetişkin konuşmasından 11 temel şekilde farklılık gösterdiğini tespit etti.

Bu yeni çalışmada, araştırmacılar toplamda 187 ülkeden 199 farklı dil konuşan 51.065 kişiyi inceledi. Araştırmanın amacı, bebek konuşması ve yetişkin konuşması arasındaki farkların halk tarafından ne ölçüde algılandığını belirlemekti. Hilton, bu konuda şunları ifade etti: “Bebek konuşmasında değişkenlik ve kültürel etki olsa da, muhtemelen biyolojimizden kaynaklanan bazı evrensel standartlar mevcut gibi görünüyor.” Ayrıca, “Bunun, diğer hayvanlarla paylaşılan sesli duygu sinyal sistemlerinden evrimleşmiş bir özellik olduğunu ve insan çocuk gelişiminin önemli ölçüde sosyal bağlamlara bağlı olarak benzersiz bir şekilde uzun sürdüğünü düşünüyoruz.” şeklinde eklemelerde bulundu.