Mars’ta Curiosity’nin Görevleri ve Gözlemleri
NASA’nın Perseverance keşif aracı, 2021 yılından bu yana Mars yüzeyinde kaya örnekleri toplamak ve su ipuçları aramakla meşgulken, selefi Curiosity hala aktif bir şekilde görevine devam ediyor. Curiosity, özellikle gece parlayan bulutlar üzerine yaptığı önceki araştırmaları genişletmek amacıyla alacakaranlıkta Mars bulutlarını gözlemliyor.
2 Şubat tarihinde, Curiosity nadir bir görüntü yakalayarak, Mars yüzeyinden alacakaranlık ışınlarını (ya da “güneş ışınlarını”) bu kadar net bir şekilde görmemizi sağladı. Çekilen fotoğraftaki bulutlar, yerden yaklaşık 60 km yükseklikte konumlanıyor ve su buzu içeren Mars bulutlarının çoğundan daha yüksekte bulunuyor. NASA, bu bulutların özellikle soğuk bölgelerde daha yüksek oluşu nedeniyle donmuş karbondioksitten (kuru buzdan) meydana geldiğini öne sürüyor.
Uzay ajansı, Mars’ta gerçekleştirilen bulut gözlemlerinin bilim insanlarına gezegenin atmosferik koşulları, sıcaklıkları ve rüzgarları hakkında daha fazla bilgi edinmelerine yardımcı olabileceğini vurguluyor. Curiosity, Ocak ayında başlayan ve Mart ortasında sona erecek olan bu özel araştırma için çoğunlukla renkli Mast Kamerası ya da Mastcam’i kullanıyor. Bu gelişmiş cihaz, keşif aracının bilim insanlarına bulut parçacıklarının zaman içerisindeki değişimini ve parlamasını gösteren görüntüler kaydetmesini sağlıyor.
Mars güneş ışınlarına dair ilk net görüşümüze ek olarak, Curiosity mevcut araştırma döneminde başka ilginç bulut oluşumlarının da fotoğraflarını çekti. Örneğin, 27 Ocak tarihli bir görüntüde, tüy şeklinde yanardöner bir bulut gözlemlendi. Bu bulutun renk geçişleri, bilim insanlarına bulutun nasıl geliştiği ve iç yapısı boyunca parçacık boyutunun nasıl değiştiği hakkında değerli bilgiler sunuyor.