Deniz Kabuklarını Kulağımıza Dayadığımızda Neden Okyanus Gibi Sesler Duyarız?
Deniz kabuklarını kulağımıza dayadığımızda çıkan sesler, birçok insanı şaşırtan bir olgudur. Bir deniz kabuğunu kulağımıza yaklaştırdığımızda duyduğumuz sesin okyanus dalgalarını andırması oldukça ilginçtir. Peki, bu sesin kaynağı nedir? Bu makalede, bu merak uyandıran sorunun cevabına birlikte bakacağız.
- Bazı insanlar, duyulan bu sesin vücuttaki kan basıncının bir yansıması olduğunu düşünmektedir. Fakat gerçekten duyduğumuz şey, kan basıncı değil.
- Bir deniz kabuğundaki hışırtı sesinin başka bir yaygın açıklaması, kendi kanımızın damarlardan akışını duymamızdır. Ancak bilim insanları, bu sesin egzersizle ya da nabız veya kan basıncındaki diğer değişikliklerle değişmediğini belirterek bu iddiaya şüpheyle yaklaşmışlardır.
- Bazı kişiler, duyduğumuz ıslık benzeri sesin kabuğun içinden geçen hava akışından kaynaklandığını düşünmektedir. Ancak, sesin işitilmediği izolasyon odasında yapılan deneyler, bu açıklamanın da geçersiz olduğunu göstermiştir.
Denizden uzak olsak bile, bir deniz kabuğunu kulağımıza iyice yaklaştırdığımızda ses duyduğumuz gerçeği tartışmasızdır. Bu etkiyi en iyi şekilde sağlayan kabuklar ise sarmal biçiminde olanlardır.
Peki, Aslında Ne Duyuyoruz?
Aslında, dalgaları andıran bu ses, bulunduğumuz ortamın sesidir. Deniz kabuğunun yapısı, sesi farklı frekanslara çevirerek bizlere iletmektedir. Bu yapı, tıpkı bir müzik aleti gibi çalışarak çevremizdeki sesleri dalgaların çıkardığına benzer bir frekansa dönüştürmektedir. Eğer denize yakın bir yerde isek, duyduğumuz ses gerçekten de dalgaların sesi olabilir. Ancak, deniz kabuğuna ihtiyaç duymadan da benzer bir deneyimi yaşayabiliriz; örneğin, boş bir kahve fincanıyla denediğimizde aynı frekansta sesleri duyabiliriz. Sesin seviyesi, fincanın kulağımıza yakınlığı ve hacmi ile doğru orantılı olarak artacaktır.
Oxford Üniversitesi Bütünleştirici Nörobilim Merkezi’nin direktörü ve Oxford İşitsel Nörobilim Grubu başkanı Andrew King, konuyla ilgili olarak “Deniz kabuğunun fiziksel özellikleri nedeniyle ortam veya arka plan gürültüsünü duyuyorsunuz” şeklinde açıklamalarda bulunmaktadır. King, kabukların içindeki “sert, kavisli yüzeylerin” ses dalgalarını yansıttığını vurgulamaktadır. Bilim insanı Shruti Deshpande ise, boş kaseler veya şişeler gibi açıklığı olan diğer yapılarında benzer sesler üretebileceğini ifade etmektedir. Deshpande, “Ortam gürültüsü bu sert deniz kabuğunun iç yüzeyine çarptığında, çoklu yansımalar meydana gelir ve ortam gürültüsü içindeki bazı frekanslar yükselir. İster bir deniz kabuğunu, ister bir okyanusla hiçbir ilgisi olmayan boş bir kasenin ağzını kulağınızın çevresinde tutun, ‘rezonans’ adı verilen bir fenomenin sonucu olarak okyanus benzeri ses kalitesini yaşarsınız” demektedir. Eğer sahilde iseniz ve kulağınıza bir deniz kabuğu dayadıysanız, duyacağınız ortam seslerinin en azından bir parça deniz sesi içereceğini de unutmamak gerekir.