Dünyanın en büyük altın sikkesi, 2011 yılında Batı Avustralya’nın Perth Darphanesi tarafından üretilen “Bir Tonluk Avustralya Kangurusu” ile tarihe geçmiştir. Bu muazzam sikkenin ağırlığı tam olarak bir ton olup, %99.99 saf altından yapılmıştır. Sikke, Avustralya darphanesinin 1989 yılında başlattığı koleksiyonluk kanguru sikkesi serisinin en son parçasıdır.
İlginç bir şekilde, bu sikke Avustralya hükümeti tarafından yasal bir ödeme aracı olarak kabul edilmektedir. Resmi değeri yaklaşık 650 bin ABD doları olan bu sikkeyi, Avustralya’daki herhangi bir bankaya götürdüğünüzde, bu miktarda ödeme almanız mümkündür. Ancak, sikkenin ağırlığı nedeniyle cüzdanınızda taşımak oldukça zordur; bu nedenle, bankaya gitmek için bir kamyon ve vinç temin etmeniz gerekebilir.
12 santimetre kalınlığındaki bu altın kütlesinin çapı ise neredeyse 1 metre, yani yaklaşık 80 cm’dir. Ağırlığı ise tekrar vurgulamak gerekirse, tam olarak 1 tondur. Ama ne derler bilirsiniz, büyük paranın büyük dertleri olur. Resmi para değeri 650 bin dolar olsa da, saf altın olarak değeri yaklaşık 71 milyon dolardır. Bu nedenle, kimsenin bu parayı resmi değeri üzerinden size vereceğini ummamalısınız.
Sikke, piyasaya sürüldükten bir yıl sonra Guinness Rekorlar Kitabı’na girmiştir. 2014 yılında Asya ve Avrupa turuna çıkarak, 2019 yılında ise Perth Mint’in altın borsa yatırım fonu olan Perth Mint Physical Gold’u (AAAU) tanıtmak amacıyla New York’a bir gezi gerçekleştirmiştir. Perth Mint, aynı zamanda kanguru sikkelerinin daha küçük nominal değerlerine de sahiptir. Örneğin, 28 gramlık (1 ons) çeşidin nominal değeri 100 AU$ (65 ABD Doları) olarak belirlenmiştir.
Bir önceki dünya rekorunun sahibi olan ve Büyük Akçaağaç Yaprağı olarak bilinen 99,7 kilogramlık (220 pound) Kanada madeni parası, 2007 yılında basılan beş benzer madeni paranın ilkiydi. Ancak, ilginç bir olay yaşanmış; bu sikkelerden biri 2017 yılında Berlin’deki bir müzeden 16 dakikalık bir soygunla çalınmıştır. Bu madeni paranın resmi değeri 1 milyon CA$ (741.000 ABD Doları) olarak belirlenmiştir, fakat gerçek değeri kanguru madeni parası gibi çok daha yüksektir.
Neden Bu Kadar Büyük Paralar Basılıyor?
Perth Mint CEO’su Ed Harbuz, o dönemde yaptığı açıklamada, “O kadar büyük yapalım ki uzun süre dünyanın en büyük madeni parası olarak kalsın diye düşündük” ifadesini kullanmıştır. Ayrıca, “Bu büyüklükte ve ağırlıkta bir madeni parayı dökmek ve el işçiliğiyle hayata geçirmek büyük bir meydan okumaydı” şeklinde eklemiştir. Bu sikkeler, bir anlamda “şanımız yürüsün” iç güdüsüyle üretilmektedir.