Dünyamız hızla değişirken, zamana karşı direnebilecek neredeyse hiçbir şey yok gibi görünüyor. Ancak, hedef alınmayan ağaçlar bu konuda oldukça başarılılar. Eski Mısırlılardan günümüze kadar varlığını koruyan bir ağaç bile mevcut.
İncil’de 969 yıl yaşadığı söylenen Nuh peygamberin dedesi Methuselah’ın adıyla anılan bu çam, en az 4.789 yıl ile çok daha yaşlı olduğu düşünülüyor. Bu nedenle, Methuselah’ın Dünya’daki en yaşlı ağaç olma ihtimali oldukça yüksek. Methuselah, Kaliforniya’nın Sierra Nevada bölgesi ile Nevada sınırı arasında, Inyo Ulusal Ormanı’nda bir yerde bulunuyor. Ancak, tam konumu, zarar görmemesi amacıyla gizli tutulmaktadır.
Methuselah’ın ait olduğu çam türü, bristlecone olarak bilinir ve bu türün özellikleri, yaşayan en eski organizmalar arasında yer almalarını kolaylaştırmaktadır. Bu ağaç grubu, ekstremofiller olarak adlandırılan, aşırı hava şartlarına ve kuru topraklara sahip bölgelerde hayatta kalabilen ağaçlardır. Zorlu koşullara dayanabilen bu ağaç türü, büyümesi için oldukça uzun bir zaman dilimine ihtiyaç duyar. Bu ağaçlar, mümkün olduğunca fazla su alabilmek için dallanmış, sığ kök sistemleri geliştirmişlerdir. Ayrıca, yoğun reçineli gövdeleri sayesinde haşere istilasına karşı da sağlam bir direnç göstermektedirler.
Methuselah’ın Rakibi: “Büyük Büyükbaba”
Ancak “Dünyanın En Yaşlı Ağacı” unvanı için yarışan tek ağaç Methuselah değildir. Bu unvanın son zamanlardaki en yakın adaylarından biri, Şili’nin güneyindeki eski bir ormanda keşfedilen Büyük Büyükbaba olarak adlandırılan dev bir selvi ağacıdır. Bazı araştırmacılar, bu ağacın 5.000 yaşın üzerinde olduğuna inanıyor; bu da onun unvanı Methuselah’tan kayda değer bir farkla alabileceği anlamına geliyor. Ancak, ağacın yaşının tahmin edilme biçimi, bu konuda bazı soru işaretlerine yol açmaktadır.
Tipik olarak, bir ağacın yaşı, ağacın çekirdeğinden bir numune alınarak ve halkalarının analiz edilmesiyle tahmin edilir. Araştırmacılar Jonathan Barichivich ve Antonio Lara, Büyük Büyükbaba’ya bu yöntemi uygulamaya çalıştılar; ancak tam ortasına ulaşamadılar. Bunun yerine, yaşını tahmin etmek için diğer ağaçlardan alınan örneklerle istatistiksel modelleme yöntemini kullandılar. Bu yöntemin klasik yöntemlerden farklı olması, Methuselah’ın unvanını korumasını biraz daha zorlu hale getirmektedir.