Folio Photonics adlı start-up, ultra yüksek kapasiteli ve düşük maliyetli optik disklerin geliştirilmesi konusunda yaptığı açıklamalarla dikkat çekiyor. Şirket, malzeme bilimi alanındaki son gelişmelere dayalı olarak, veri depolama çözümlerinde devrim yaratacak bir teknolojiyi tanıttı. Folio Photonics, dinamik çok katmanlı yazma ve okuma özelliklerine sahip, ekonomik açıdan uygun ilk kurumsal optik depolama disklerini geliştirdiğini iddia ediyor. Mevcut modern arşiv diskleri, her yüzeyde yalnızca üç optik katmana sahipken, Folio Photonics’in yenilikçi yaklaşımı, bir diskin her yüzeyine 16 katmana kadar uygulama imkanı sunarak kapasiteyi önemli ölçüde artırıyor.
Şirket, bu buluşun ardından ilk disklerin 2024 yılında piyasaya sürülmesini hedefliyor ve bu süreçte araştırma aşamasından ürün geliştirme aşamasına geçmeyi planlıyor. İlk aşamada, firmanın on diskli kartuşları 10 TB (disk başına 1 TB) kapasiteye sahip olacak. Ancak, daha fazla katman eklenebilmesi sayesinde disklerin kapasitesi hızla “çoklu TB” seviyelerine ulaşma potansiyeline sahip.
Folio Photonics’in CEO’su Steven Santamaria, “Yetenekli mühendislik ekibimiz, tarihsel kısıtlamaların üstesinden gelerek, erişim sağlanan yeni bir optik depolama yaklaşımına öncülük etti ve bu sayede duyulmamış maliyet, siber güvenlik ve sürdürülebilirlik avantajları sunduFolio Photonics, bu avantajlarla arşiv depolamanın geleceğini yeniden şekillendirmeye hazır.” şeklinde ekliyor.
Günümüzde, internet etkinliği, dijital cihazlar, IoT sensörleri ve genel iş operasyonları tarafından üretilen veri hacminin hızla artması, büyük şirketlerin arşiv depolama çözümlerine daha fazla yatırım yapmasını zorunlu kılıyor. Şu anda, Linear Tape-Open (LTO) manyetik bant sistemleri, kapasite başına en düşük maliyetle en çok tercih edilen seçenek durumunda. Ancak, bu sistemlerin bazı dezavantajları da mevcut. Örneğin, verilere yalnızca seri olarak erişilebilmesi, belirli dosyaların bulunmasını zorlaştırıyor ve şirketlerin veri kaybını önlemek adına düzenli olarak yeni bantlara geçiş yapmaları gerekiyor.
Buna bağlı olarak, ultra düşük maliyetli yeni bir optik arşiv depolama teknolojisinin geliştirilmesi, sektörde önemli bir değişim yaratma potansiyeline sahip. Folio Photonics’in yeni teknolojisi, disk kartuşlarının bant sistemlerinden daha hızlı bir şekilde veri erişimi sağlamasının yanı sıra, radyasyon, tuzlu su, nem ve sıcaklık dalgalanmalarına karşı dayanıklı olacak şekilde tasarlandı. Ayrıca, bu disklerin yaklaşık 100 yıllık bir ömre sahip olması bekleniyor.
Fiyatlandırma açısından değerlendirildiğinde, Folio Photonics’in sunduğu çözüm, TB başına 5 ABD Doları gibi rekabetçi bir fiyatla gelirken, LTO-9 sisteminin TB başına maliyeti yaklaşık 8,30 ABD Doları seviyesinde kalmaktadır. Horison Information Strategies danışmanlık firmasının başkanı Fred Moore, “Arşiv verileri genellikle değişmez ve kendisini ‘bir kez yaz’ olarak sunar, bu da değişmezlik gerektirir. Ayrıca, yapay zeka (AI), makine öğrenimi (ML) ve Büyük Veri analitiği gibi unsurlar, arşiv depolama sistemleri için aktivite ve erişilebilirlik gereksinimlerini artırmaktadır,” diyerek ekliyor: “Sonuç olarak, değişmez aktif arşivlere olan talep, yalnızca değişmezlik ve daha yüksek performans gereksinimlerinin artması ile birlikte, ikincil depolama paradigmasını yeniden şekillendirecektir.“