Güneş Aktivitesindeki Yoğun Dönem
Güneş aktivitesi açısından oldukça hareketli bir dönemden geçtiğimiz kesin. ABD ve Birleşik Krallık’taki devlet hava durumu kurumlarının verilerine göre, 2022 yılının Mart ayında birbirini takip eden jeomanyetik fırtınalar, Dünya’yı etkisi altına aldı. Bu fırtınalar, doğrudan herhangi bir zarara yol açmamış gibi görünse de, gelecekte daha güçlü fırtınaların yaratabileceği olası tehditler üzerine dikkat çekmek açısından önemli bir rol üstlendiler.
Aynı ayın başlarında, G1 sınıfı bir jeomanyetik fırtına Dünya’ya çarparak Kanada üzerinde muhteşem auroralara sebep oldu. Ancak bu fırtınanın sebep olduğu en büyük sorun, çoğu insanın bu fırtınanın yaklaştığını fark etmemesiydi. Astronomlar, beş gün önce güneş yüzeyindeki dev bir güneş lekesi ve filamentler nedeniyle elektrik kesintilerine yol açabilecek olası güneş patlamaları ve koronal kütle püskürmeleri (CME’ler) konusunda endişelenmeye başladılar.
Son olarak, geçtiğimiz Cuma günü, Güneş’ten meydana gelen büyük bir patlama sonucunda birçok yerde radyo kesintileri yaşandığı bildirildi. Cumartesi günü, “Uzay Hava Durumu Kadını” olarak bilinen Dr. Tamitha Skov, Salı günü gerçekleşecek güneş fırtınasının “doğrudan bir vuruş” yapabileceğini ifade etti. Bu önemli bilgiyi, bir NASA tahmin modeli videosu ile birlikte sosyal medya platformlarında paylaştı.
Dr. Skov’un paylaştığı bilgilere göre, NASA, 19 Temmuz tarihinde bir çarpma yaşanabileceğini öngörüyor ve bu olayın güçlü bir Aurora oluşumuna yol açabileceği belirtiliyor. Bu endişe verici uyarının ardından, Güneş’in etkileyici görüntülerini içeren bir video daha paylaşıldı. Videoda, yılan benzeri bir filamentin etkileyici bir görüntü ile yıldızımızdan ayrılırken görüldüğü kaydedildi.