Havayolu Şirketi, Chatbot Hatası Nedeniyle Tazminat Ödemek Zorunda Kaldı
Online bir sohbet robotunun seyahat rezervasyonu sürecinde bir yolcuya yanlış bilgi vermesi sonucu Air Canada, yüzlerce dolar tazminat ödemek zorunda kaldı. Jake Moffatt, geçen yıl Kasım ayında büyükannesinin vefatı nedeniyle Vancouver’dan Toronto’ya yapmayı planladığı uçuş rezervasyonu için geri ödeme talebinin reddedilmesi üzerine havayolu şirketine dava açtı.
Moffatt, bilet satın almadan önce Air Canada’nın, yakın bir aile üyesinin kaybı nedeniyle seyahat edenler için sunduğu özel yas tarifeleri hakkında bilgi sahibi oldu. Bu tarifelerin detaylarını öğrenmek için web sitesindeki sohbet robotuna başvurdu. Sanal asistan, normal fiyatlı bir bilet alması durumunda yas indirimini talep etmek için 90 güne kadar süresi olduğunu belirtti. Moffatt, bu bilgiyi dikkate alarak, cenazeye katılmak ya da ailesiyle ilgilenmek için Toronto’ya tek yön 794,98 Kanada doları fiyatlı bir bilet ve dönüş için 845,38 Kanada doları değerinde bir bilet satın aldı.
Ayrıca, uçuşlarında yas indirimi alabileceğini ve Toronto’ya gidip dönmek için yaklaşık 380 dolarlık bir geri ödeme alacağını doğrulayan bir Air Canada temsilcisiyle de görüştü. Ancak Moffatt, geri ödeme talebini ilettiğinde ve 90 günlük süre içinde büyükannesinin ölüm belgesinin bir kopyasını eklediğinde, Air Canada bu geri ödemeyi yapmayı reddetti.
Havayolu şirketi, uçuşların satın alındıktan sonra yas tarifelerinin geri talep edilemeyeceğini öne sürdü; bu durum, destek sohbet robotunun Moffatt’a verdiği bilgiyle çelişiyordu. Sanal asistanın aslında yapay zekalı bir chatbot olduğu ve bir insan tarafından değil, uzaktaki bir sunucu tarafından kontrol edildiği ortaya çıktı.
Moffatt, bu durumdan memnun kalmayarak havayolu şirketini mahkemeye verdi ve şirketin ihmalkârlığı nedeniyle maddi ve manevi zarar gördüğünü belirtti. Ancak Air Canada, chatbot’un hatalı bilgilerinden sorumlu tutulmaması gerektiğini savunarak mahkemede anlaşılmaz bir argüman öne sürdü. Bu durum, mahkeme yargıcını bile şaşırttı. Hakim, kararında, “Aslında Air Canada, chatbot’un kendi eylemlerinden sorumlu olan ayrı bir tüzel kişilik olduğunu öne sürmektedir” ifadelerine yer verdi.
Bu olay, Air Canada çalışanları ve yöneticilerinin, yapay zekanın gelecekte yaratacağı potansiyele dair erken bir kavrayış geliştirdiğini gösteriyor. Ancak, mevcut yasal çerçevenin farklı dinamiklere sahip olduğu gerçeği, havayolu şirketini cezai yaptırımlardan kurtaramadı.