James Webb Uzay Teleskobu’ndan Cartwheel Galaksisi’nin Yeni Görüntüleri

James Webb Uzay Teleskobu’nun Yeni Görüntüleri

James Webb Uzay Teleskobu, geçtiğimiz ay yayımladığı çarpıcı ilk görüntülerinin ardından, göz alıcı yeni fotoğraflar göndermeye devam ediyor. Son olarak, Cartwheel Galaksisi’ne ait etkileyici bir fotoğraf paylaşıldı. Bu görüntü, Webb’in Yakın Kızılötesi Kamerası (NIRCam) ve Orta Kızılötesi Aleti (MIRI) kullanılarak oluşturuldu. Webb ekibi, her iki kameranın verilerinin birleştirilmesiyle elde edilen bu görüntünün, ayrı ayrı görüntülerde fark edilmesi zor olan detayları gün yüzüne çıkardığını belirtiyor.

NIRCam verileri, mavi, turuncu ve sarı tonlarında iken, MIRI verileri kırmızı renkte görünüyor. Webb ekibi, bu kırmızı toz bulutlarının arasında, bireysel yıldızların ve yıldız oluşumunun “cepleri” olarak tanımlanan birçok mavi noktanın bulunduğunu vurguluyor. Cartwheel Galaksisi, yaklaşık 400 milyon yıl önce gerçekleşen yüksek hızlı bir çarpışma sonucu oluşmuş bir galaksi. Galaksi, iki farklı yapıdan meydana geliyor: Parlak bir iç halka ve bu halkanın merkezinden dışarı doğru genişleyen, şok dalgası gibi görünen renkli bir dış halka.

Webb ekibinin araştırmacıları, “Bu iki rakip güç göz önüne alındığında, Cartwheel Galaksisi’nin gelecekte alacağı biçim hala bir gizem” şeklinde yorum yapıyor. Ancak, bu anlık görüntünün galaksiye dair geçmişte nelerin yaşandığına ve gelecekte neler olabileceğine dair önemli ipuçları sunduğunu da ekliyorlar. Ayrıca, “Etkiye rağmen, dönen kolları da dahil olmak üzere, çarpışmadan önce var olan büyük, sarmal gökadanın karakterinin çoğu varlığını koruyor” diyorlar. Yine de ekip, bu gözlemlerin hala “erken” bir aşamada olduğunu ve daha fazla araştırmanın gerektiğini vurguluyor.