Kahve İçmenin Psikolojik ve Fiziksel Etkileri

Çevrenizde, sabah kahvesini içmeden güne başlayamayan insanlar mutlaka vardır; hatta bu kişi belki de sizsinizdir. Ancak burada kritik olan, o kahveyi içmek mi yoksa sadece içindeki kafein mi? Bu sorunun yanıtı, Portekizli bilim insanlarının gerçekleştirdiği bir çalışma ile aydınlatıldı.

Bu araştırma, günde en az bir fincan kahve tüketen katılımcıları kapsıyordu. Katılımcılar, bir grup kahve içmeden önce, diğer grup ise aynı miktarda kafein içeren sıcak su içtikten sonra iki kısa MRI taramasına tabi tutuldu. Elde edilen beyin taramaları, iç gözlem ve öz yansıtma süreçlerinde rol oynayan varsayılan mod ağının bağlantısının hem kahve içildikten hem de kafein alındıktan sonra azaldığını gösterdi. Bu, her iki durumun da bireylerin “dinlenme” modundan “çalışma” moduna geçiş yapmalarını kolaylaştırdığını işaret ediyor.

Önemli Olan Kahve mi? Ancak çalışma, kahve içmenin daha yüksek görsel ağdaki ve bilişsel kontrol ağındaki bağlantıları artırdığını, yani beynin çalışma belleği, bilişsel kontrol ve hedefe yönelik davranışla ilgili alanlarının daha etkin hale geldiğini ortaya koydu. Bu artış, katılımcıların kafein içeren sıcak su içtiklerinde gözlemlenmedi. Başka bir deyişle, araştırmacılar, yalnızca uyanık hissetmek değil, aynı zamanda güne hazır hissetmek isteyenlerin sadece kafein almanın yeterli olmadığını, o fincan kahvenin deneyimlenmesi gerektiğini vurguladı.

Jaume I Üniversitesi’nden birinci yazar Dr. Maria Picó-Pérez, “Katılımcılar kahve içtikten sonra harekete geçmeye başladılar ve dış uyaranlara karşı daha uyanık bir hale geldiler” diyerek bulgularını özetledi. Ayrıca, “Bulduğumuz bazı etkilerin kafein tarafından yeniden üretilebileceğini düşünürsek, diğer kafeinli içeceklerin de benzer etkiler gösterme potansiyeli vardır. Ancak, içeceğin kendine özgü kokusu ve tadı veya o içeceği tüketmeyle ilgili psikolojik beklenti gibi unsurlar, kahve içme deneyimini özel kılan faktörlerdir.” şeklinde ekledi.

Yazarlar, kafeinsiz kahve içme deneyiminin de benzer faydalar sağlayabileceğini, fakat bu çalışmanın bunu doğrulamadığını belirtti. Bulgular, Frontiers in Behavioral Neuroscience dergisinde yayımlandı.