Kara Delik Görüntüsünde Devrim Yaratan Makine Öğrenimi
Araştırmacılar, 2017 yılında çekilen bir kara delik fotoğrafının daha önceden yayınlanan görüntüsünü geliştirmek için makine öğrenimini başarıyla kullanmayı başardılar. Ortaya çıkan sonuç, Dünya’dan tam 53 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan Messier 87 galaksisinin merkezindeki kara deliğin, etrafını saran daha ince ışık ve madde halkasıyla birlikte detaylı bir portresini sunuyor.
Orijinal görüntüler, Event Horizon Teleskobu tarafından 2017 yılında çekilmişti. İlk olarak yayınlanan bu görüntü, pek çok kişi tarafından “bulanık bir çörek” olarak tanımlanmıştı. Ancak, araştırmacılar daha doğru ve net bir görüntü oluşturmak amacıyla PRIMO adını verdikleri yeni bir yöntemi uyguladılar. Bu yöntem, 30 binden fazla kara deliğin simülasyonları üzerinde eğitim alarak geliştirilmişti.
PRIMO, “seyrek kapsama alanı varlığında dahi yüksek doğrulukta görüntüleri kurtarmayı öğrenen, yeni bir sözlük öğrenme tabanlı algoritma” olarak tanımlanıyor. Bu sayede, 2017’de elde edilen ham verilerden çok daha iyi bir görüntü elde edilmiş ve evrenin fiziksel yasaları ile özellikle kara deliklerin dinamikleri hakkında sahip olduğumuz bilgiye dayanan makine öğrenimi verileri kullanılmıştır.
Araştırmacılar, yeni görüntünün Albert Einstein’ın öngörüleriyle uyumlu olduğunu vurguluyorlar. Ayrıca, bu alandaki teknolojik ilerlemeler ve yöntemlerdeki gelişmeler sayesinde, önümüzdeki 20 yıl içinde günümüzdeki görüntüden çok daha farklı ve daha kaliteli sonuçlar elde edilebileceğini belirtiyorlar.