Karıncaların Dünya Üzerindeki Tahmini Sayısı: 20 Katrilyon
Karıncalar, fiziksel olarak küçük olmalarına rağmen, sayıca oldukça fazladırlar. Yeni bir araştırma, Dünya’da herhangi bir anda yaklaşık 20 katrilyon karınca bulunduğunu tahmin ediyor. Bu çalışma, Pazartesi günü Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlandı ve önceki tahminlerden 2 ila 20 kat daha yüksek bir rakam sundu. Almanya’daki Würzburg Üniversitesi’nden Sabine S. Nooten, CNN’e yaptığı açıklamada, “Bulduğumuz karınca sayısı gerçekten şaşırtıcı” dedi. Nooten, araştırmanın ortak yazarlarından biridir.
Daha önceki küresel tahminler, ünlü biyologlar Bert Hölldobler ve Edward O. Wilson’a aitti ve karınca sayısını 1 katrilyon ile 10 katrilyon arasında bir aralıkta belirlemişti. Ancak yeni çalışma, kapsamlı bir veri setine dayanan gözlemsel kanıtları temel alarak, bu tahminleri güncelledi.
Yazarlar, tüm kıtaları ve karıncaların yaşadığı büyük biyomları kapsayan 1.306 örnekleme yerini içeren 465 çalışmayı inceleyerek bu yeni tahmini oluşturdu. Özellikle Güney Amerika ormanları gibi tropik ve subtropikal bölgelerde yaşayan karıncaların sayısının yaklaşık 3 katrilyon civarında olduğu tahmin edilmektedir.
Çalışmanın yazarlarından Patrick Schultheiss, “Veri setimizde zamanla değişimi gözlemleyebiliyoruz” diyerek, tarım uygulamalarındaki değişikliklerin veya ormanların kesiliş biçimlerinin karınca sayısı üzerinde etkili olabileceğini vurguladı.
Araştırmaya göre, karıncaların toplam biyokütlesinin, yeryüzündeki tüm yabani kuşlar ve memelilerin toplam biyokütlesini aştığı tahmin edilmektedir. Schultheiss, “Dünya genelinde yaklaşık 500 araştırmaya dayanan bu yeni çalışma, bize bu karmaşık soruya şimdiye kadarki en iyi yanıtı veriyor. En dikkat çekici nokta, yalnızca toplam sayının değil, aynı zamanda karıncaların temsil ettiği biyokütle oranının da tüm insanların biyokütlesinin beşte birine denk gelmesidir. Bu durum, karıncaların ekosistem içindeki önemini bir kez daha gözler önüne seriyor” şeklinde konuştu.