Mısır’daki yüzlerce antik piramidin, modern Nil Nehri’nin kıyılarından çok uzakta, ıssız bir çöl alanında yer alması, bu muazzam yapıların nasıl inşa edildiğine dair gizemi derinleştiriyor. Ancak, yeni araştırmalar, bu piramitlerin, geçmişte var olan ve zamanla kaybolmuş bir nehir sistemi kolu boyunca inşa edilmiş olabileceğini öne sürüyor.
Bu ilginç teori, sadece piramitlerin neden bu kadar uzak bir konumda bulunduğunu açıklamakla kalmıyor, aynı zamanda bu gizemli yapının 4.500 yıl önce nasıl inşa edildiğine dair bazı ipuçları da sunuyor. Gize ve Lişt arasında, Sahra Çölü’nün zorlu Batı Çölü kenarında dikey bir şerit boyunca 30’dan fazla piramit yer alıyor. Bu piramitlerden belki de en ünlüsü, Dünyanın Yedi Harikasından biri olarak kabul edilen Büyük Gize Piramididir.
Piramitlerin bulunduğu bölge, günümüzdeki Nil Nehri’nden oldukça uzakta konumlanmış durumda. Ancak, nehrin zaman içinde önemli ölçüde değiştiği ve geçmişte çok daha yüksek bir debiye sahip olduğu, ayrıca artık var olmayan kollarının olduğu bilinmektedir. Nil Nehri’nin Kaybolan Kolu
Bilim insanları, yeni bir çalışmada Batı Çölü Platosu’nun eteklerinde, piramit bölgesinin yanında eski bir nehir kolunun olası konumunu belirlemek için uydu görüntülerini incelediler. Bu araştırmalar sonucunda umut verici bir aday bulduktan sonra, alana giderek jeofiziksel araştırmalar gerçekleştirdiler ve tortu örnekleri topladılar. Yapılan çalışmalar, 64 kilometre uzunluğunda eski bir Nil Nehri kolunun varlığına dair önemli kanıtlar sağladı. Araştırmacılar, bu uzun nehre Arapça’da “piramitler” anlamına gelen “Ahramat” adını vermeyi öneriyor.
Araştırma ekibi lideri Dr. Eman Ghoneim, 2023 yılında 13. Uluslararası Mısırbilim Kongresi’nde yaptığı açıklamada, bu nehrin bazı yerlerde günümüzdeki Nil Nehri kadar geniş olduğunu ve gerçekten büyük bir kol olduğunu belirtti. Görünüşe göre, piramitler inşa edildikten sonraki yüzyıllarda, yaklaşık 4.200 yıl önce bu nehir kolu yavaş yavaş kaybolmaya başladı. Yoğun bir kuraklık sonrasında, bu nehir şeridi rüzgarla taşınan kumla kaplanarak, zamanla çöl örtüsünün altına gömüldü. Bu dönem, birçok kasaba ve şehrin ortadan kaybolmasına da neden oldu.
Böylesine büyük bir nehir, piramitlerin inşası için gerekli olan bol miktardaki taş ve iş gücünü taşımak için son derece elverişli bir su yolu sağlayarak, inşaat sürecine önemli katkılarda bulunmuş olabilirdi. Dr. Ghoneim, “Eğer bu belirli bölgede her yerde piramitler varsa, geçmişte kayaları ve büyük işçi kitlelerini bu alanlara taşıyan veya taşımasını kolaylaştıran su kütleleri olmalıydı” ifadelerini kullandı. Bu çalışma, Communications Earth & Environment dergisinde yayınlandı.
İlk yorum yapan olun