Deneysel mRNA Kanser Aşısında Önemli Başarı
Moderna ve Merck tarafından ortaklaşa geliştirilen deneysel bir mRNA kanser aşısının, Faz II klinik denemelerinde beklenen başarıyı elde ettiği bildirilmektedir. Şirketlerin yaptığı açıklamalara göre, bu aşı ile birlikte uygulanan immünoterapinin etkisi sayesinde, kanser hastalarının hastalıklarının nüks etme veya ölüm riski %44 oranında azalmıştır. Bu bulgular, mRNA aşılarının kanser tedavisinde etkili bir araç olabileceğini ve Faz III klinik denemelerin yakında başlayacağını göstermektedir.
Merck ve Moderna, Faz IIb çalışmasının sonuçlarını paylaştı. Çalışma, tümörleri cerrahi olarak tamamen çıkarılan 157 ileri melanom hastasını kapsamaktadır. Bu hastalar, yaklaşık bir yıl süresince tedavi görecek şekilde rastgele iki gruba ayrıldı. Bir grup, immünoterapinin etkisini artırmaya yardımcı olan Merck’in laboratuvar ortamında geliştirilmiş antikor tedavisi olan Keytruda infüzyonları aldı. Diğer grup ise, Keytruda ile birlikte mRNA-4157/V940 adı verilen aşı adayının toplam dokuz dozunu aldı.
Aşı ve immünoterapinin birleşik uygulaması, araştırmacılar tarafından belirlenen birincil hedefleri başarıyla gerçekleştirdi. Keytruda ve aşı kombinasyonu uygulanan hastalarda, kanserin nüks etme ve ölüm riskinin %44 oranında azaldığı bildirilmektedir. Moderna’nın CEO’su Stephane Bancel, bu sonuçların kanser tedavisi alanında umut verici olduğunu vurguladı. Bancel, “Bugünkü sonuçlar, kanser tedavisi alanı için son derece cesaret verici. mRNA, COVID-19 ile birlikte devrim yarattı ve şimdi, ilk kez, mRNA’nın kanser tedavisindeki sonuçlar üzerinde olumlu bir etkisi olabileceğini gösteriyoruz.” şeklinde ifade etti.