Nükleer Savaş Tehdidi ve Olası Sonuçları
Günümüzde, nükleer savaş tehdidi, Soğuk Savaş döneminden bu yana hiç olmadığı kadar yüksek sesle dile getiriliyor. Peki, böyle bir savaşın patlak vermesi durumunda dünya üzerinde neler yaşanabilir? Bilim insanlarından oluşan bir ekip, atom bombalarının günümüz dünyasında patlaması halinde neler olacağı konusunda bilimsel bir analiz gerçekleştirdi. Sonuçlar, tahmin edebileceğiniz gibi son derece endişe verici.
AGU Advances dergisinde yayımlanan bu çalışma, dünyanın dokuz nükleer gücünden herhangi iki veya daha fazlası arasında gerçekleşecek bir nükleer çatışmanın, üst atmosfere devasa miktarda is ve duman yayılmasına nasıl sebep olacağını detaylı bir şekilde açıklıyor. Bu durum, Güneş ışınlarının engellenmesine ve küresel sıcaklıkların bir ay içinde 7,2 derece düşmesine yol açıyor.
Okyanuslar, bu tür bir nükleer çatışmadan daha da fazla etkilenecek; yüzyıllar olmasa da on yıllar boyunca dünyayı bir Nükleer Küçük Buz Çağı‘na sürükleyebilir. Okyanus sıcaklıkları, özellikle kuzey bölgelerinde belirgin bir şekilde düşecek ve bu durum, Pekin’in Tianjin Limanı, Kopenhag ve St. Petersburg gibi büyük limanların etrafındaki suların donmasına yol açacak bir deniz buzu artışı yaratacaktır. Bu koşullar altında, küresel ticaret büyük bir çöküş riskiyle karşı karşıya kalabilir.
Okyanusun donması ve Güneş ışığının yokluğu, deniz yosunlarının kitlesel olarak yok olmasına neden olacaktır. Deniz yosunları, deniz besin ağının temelini oluşturan önemli bir parça olduğundan, okyanuslardaki yaşam formları açlıkla karşılaşacak ve bu durum balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliğinin neredeyse tamamen yok olmasına sebep olacaktır.
Louisiana Eyalet Üniversitesi’nden çalışmanın baş yazarı Yardımcı Doçent Cheryl Harrison, bu durumu şu sözlerle ifade ediyor: “Kimin kimi bombaladığı önemli değil. Hindistan ve Pakistan ya da NATO ve Rusya olabilir. Duman bir kez üst atmosfere yayıldığında, küresel olarak yayılacak ve herkesi etkileyecek.” Şu anda dünyada dokuz ülkenin nükleer silahı bulunuyor. Bu savaş başlıklarının çoğu teknik olarak “emekli” olsa da, sayılarının yaklaşık 13.000 olduğu tahmin ediliyor. Bu savaş başlıklarının ezici çoğunluğu ABD ve Rusya’nın elindeyken, Fransa, Çin, Birleşik Krallık, Pakistan, Hindistan, İsrail ve Kuzey Kore’nin elinde de 1.000’den fazla savaş başlığı bulunmaktadır.