Resmen thylacine olarak adlandırılan bilinen en son Tazmanya kaplanı, 1930’ların ortalarında hayatını kaybetti. Ancak bilim insanları, kök hücre ve gen düzenleme teknolojileri kullanarak bu soyu tükenmiş türü geri getirebileceklerini öne sürüyorlar. Bununla birlikte, bazı uzmanlar bu girişime şüpheyle yaklaşarak, bunun yalnızca bilim kurgu filmlerinde mümkün olabileceğini savunuyorlar.
Thylacine, sırtındaki belirgin çizgiler nedeniyle “Tazmanya kaplanı” olarak anılmaktadır. Ancak gerçekte, bu hayvan bir keseli memeli türüdür; yani yavrularını bir kese içinde yetiştiren bir türdür. Avustralyalı ve Amerikalı bilim insanlarından oluşan bir ekip, benzer DNA’ya sahip canlı bir keseli türden kök hücreler elde etmeyi ve bu hücreleri gen düzenleme teknolojisi ile kullanarak Tazmanya kaplanını “geri getirmeyi” planlıyor.
BBC’nin haberine göre bilim insanları, benzer DNA’ya sahip bir türden kök hücreleri toplayacak ve ardından bu hücreleri Tazmanya Kaplanı’nın kök hücrelerine dönüştürmeyi deneyecekler. Bu süreçte, elde edilen hücrelerden bir embriyo üretecekler ve bu embriyoyu, taşıyıcı bir başka hayvan aracılığıyla Tazmanya Kaplanı’nı yeniden hayata döndürmek için kullanmayı hedefleyecekler.
Melbourne Üniversitesi’nden araştırmayı yöneten Profesör Andrew Pask, “On yıl içinde yaklaşık bir yüzyıl önce nesli tükenmiş Thylacine’in bir yavrusuna sahip olabileceğimizi düşünüyorum,” dedi. Tazmanya kaplanlarının nüfusu, on binlerce yıl önce insanlar Avustralya’ya geldiğinde ve dingolar gibi yaban köpeği türlerinin ortaya çıkmasıyla azalmaya başladı. Son bilinen Tazmanya kaplanı, 1936 yılında Hobart Hayvanat Bahçesi’nde yaşamını yitirmiştir.
Bilim insanları, Tazmanya kaplanını diriltme konusunda başarılı olurlarsa, bu tarihte ilk kez bir türün nesli tükendikten sonra tekrar hayata döndürülmesi anlamına gelecek. Ancak, bazı uzmanlar bu çalışmanın arkasındaki teknolojiyi sorguluyor. Avustralya Antik DNA Merkezi’nden Doçent Jeremy Austin, Sydney Morning Herald’a verdiği demeçte, bu tür bir geri getirme projesinin ‘bir peri masalı’
BBC’nin haberine göre, Tazmanya kaplanını geri getirme fikri 20 yılı aşkın bir süredir tartışılıyor. 1999 yılında, Avustralya Müzesi bu hayvanı klonlamak amacıyla bir proje başlatmış ve o zamandan beri canlı DNA örnekleri elde etmek için çeşitli girişimlerde bulunulmuştur.
TAZMANYA KAPLANI (KURDU) HAKKINDA
Avustralya Müzesi’nde Tazmanya Kaplanı veya Tazmanya Kurdu hakkında şu bilgiler bulunmaktadır:
- Artık neslinin tükendiğine inanılan büyük bir etçil keseli hayvandır.
- Tazmanya Kaplanı veya Tazmanya Kurdu olarak bilinir.
- Thylacine, kumlu sarımsı-kahverengi ila gri renk tonlarına sahiptir ve omuzlardan kuyruğa kadar sırt boyunca 15 ila 20 belirgin koyu çizgiye sahipti.
- Büyük kafası, köpek ya da kurt görünümündeydi.
- Bacakları nispeten kısaydı ve çeneleri büyük ve güçlüydü; toplamda 46 dişi bulunuyordu.
- Genellikle geceleri avlanma alışkanlığı gösteriyordu.